Zigni- Etiopisk/eritreansk gryta

Zigni är utan tvekan en av de godaste grytor jag har ätit. Ljuvligt god och görs enkelt på få ingredienser. Hemligheten ligger i den fantastiska kryddblandningen berbere som är ett måste i etiopisk och eritreansk matlagning. Grytan får även en delikat smak av löken som steks långsamt. Sötman från den karamelliserade löken och hettan från berberekryddan passar så bra ihop. Zigni blir bara godare ju längre den får puttra. Servera med önskat tillbehör, passar perfekt till injera, ris, potatis eller bröd.

6 portioner
800 g benfritt lammkött skuret i små tärningar
3 st lökar (gula eller röda funkar)
2-3 msk berberekrydda- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
5 st vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
400 g krossad tomat
2-3 msk tomatpure
0,5 dl ghee till stekning (kan ersättas med olja och smör)
1 tsk korianderpulver
Salt & peppar
Ca 4-6 dl vatten
Serveringsförslag:
Lättgjord injera

Recept på vegansk mesir wat hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar. Hetta upp ghee eller olja och smör. Stek löken på medelhög värme tills den blir lätt karamelliserad, ca 25 min. Rör om med jämna mellanrum. Tillsätt berberekrydda och stek långsamt i ytterligare ca 20 min, viktigt att du steker lök och berbebrekryddan långsamt och länge för godast smak.

Hetta upp ghee eller olja och smör i en stor stekpanna. Stek köttet på hög värme under omrörning tills det får fin färg. Krydda köttet med koriander, salt, peppar och stek lite till.

Tillsätt tomatpure, ingefära och vitlök med lök och berbereblandningen och stek i ca 5 min. Vänd i köttet och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, blanda och börja med att hälla i 4 dl hett vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt grytan koka under lock i ca 1,5-2 h, tills köttet faller isär och är mjukt. Späd eventuellt ut med vatten vid behov och smaka av med berbere, salt eller peppar. Grytan ska inte ha för vattnig konsistens, den ska vara tjock och mustig.

Join the Conversation

  1. Andreas says:

    Denna grytan är underbart god! En av de bästa grytorna jag har gjort 🙂

  2. Var inte sista gången jag gjorde denna. Fantastisk gryta! 🙂

  3. Anonym says:

    Använde högrev istället för lammkött, fantastiskt gott! Dock vill jag flagga för att salta försiktigt när köttet steks eftersom berber-kryddblandningen innehåller salt.

    1. Random says:

      Koka ha med Kyckling och ett kokt ägg

  4. Christer says:

    Fantastisk god gryta och det blev som bonus också många goda matlådor. Tack för detta recept!

  5. Om man kokar grytan under lock (som det står att man ska göra i receptet) så bränns bottnen efter 10 minuter och du får stå och skrubba. Skriv gärna puttra eller vilken värme det ska vara istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close