Grytor/ Husmanskost/ Kött/ Libanon/ Utvalt

Lobie bi lahme- Libanesisk gryta med gröna bönor

Lobie bi lahme är en mustig gryta med gröna bönor och kött. Som de allra flesta libanesiska grytor smaksätts tomatsåsen med färsk tomat, koriander, mycket vitlök och sju kryddor. Blir en smakrik blandning, nästan som en fest för smaklökarna. Gillar du chili kan du gärna tillsätta det i grytan för att få lite sting på den.

6-8 portioner Lobie bi lahme
Ca 700 g valfri grytkött i bitar
300 g djupfryst eller färsk haricotverts (gröna bönor)
1 bunte koriander (ca 1 dl finhackad, funkar även med djupfryst koriander)
1 vitlökshuvud
1 gul lök
7 msk tomatpuré
2 röda tomater, skalade och finhackade (kan bytas ut mot 1 burk krossad tomat)
Ca 1 liter hett vatten
0,5-1 tsk sju kryddor- recept hittar du HÄR!
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Ris med vermicelli-recept HÄR!
Recept på vegetariskt lobia hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med förberedelserna till grytan. Mortla vitlöksklyftorna till strimlor, hacka löken i tärningar, skala och hacka tomaterna. Hacka koriander och skär köttet i önskad storlek.

Hetta upp olja i en stor kastrull, bryn lök och kött tills köttet får färg. Vänd i vitlöken och fräs lite till.  Vänd sedan i tomat och koriander, fräs i 3-4 minuter under omrörning. Vänd i tomatpuré, fräs ytterligare 1 min. Häll över hett vatten, krydda med salt, peppar och koka upp. Låt sedan få puttra under lock tills köttet är helt mört, ca 1,5-2 timmar. Rör om då och då, tillsätt eventuellt mer vatten vid behov. Skär bönorna i ca 2 cm långa bitar. Hetta upp olja och fräs bönorna under omrörning i ca 2-3 min. Blanda ner bönorna i grytan, krydda med sju kryddor och låt allting få puttra i ytterligare 20-30 min. Servera med ris och sallad.

Lobie

Mortla elller banka vitlöksklyftorna till strimlor.

Lobie

Fräs köttet med löken. Tillsätt sedan vitlök och fräs lite till.

Lobia

Fräs koriander, tomat och njut av dofterna från grytan.

Stek bönorna i

Stek bönorna innan de blandas med i tomatsåsen.

Lobie

Blanda i grytan med köttet och låt få puttra ytterligare en stund.

Lobie bi lahem redo för servering. Mustigt och gott.

Smaklig måltid!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Helena Näslund
    16/12/2015 at 21:35

    Ser otroligt gott, mustigt och smakrikt ut!

    • Reply
      Zeina
      17/12/2015 at 19:10

      Ja visst gör den? Den är super god. Tack för att du skrev några rader. Kramar från mig /Zeina

  • Reply
    Camilla
    15/03/2016 at 16:09

    Libanesiskt är så gott och Otroligt bra blogg / CAM. Göteborg

    • Reply
      Zeina
      18/03/2016 at 00:15

      Tusen tack 😀 kram

  • Reply
    layla
    29/03/2016 at 11:41

    Kan man hoppa över koriander har inte de hemma?

    • Reply
      Zeina
      29/03/2016 at 22:25

      Det funkar jätte bra utan koriander 🙂

  • Reply
    Ella
    17/04/2016 at 11:45

    Grytkött.. Vilket kött ska jag köpa hos kötthandlaren? Jag är så dålig på vilka köttdelar som passar till vad…

    • Reply
      Zeina
      18/04/2016 at 08:37

      Högrev, grytbitar av lamm eller kanske fransyska funkar bra 🙂

  • Reply
    Madelein
    03/08/2016 at 22:38

    Du har verkligen en helt fantastisk matblogg och så duktig

    • Reply
      Zeina
      07/08/2016 at 23:18

      Tack så jättemycket ❤

  • Reply
    Wafaa
    20/11/2016 at 11:10

    Zeina jag är så glad att jag hittat din sida jag visste om dig från Facebook sida .
    Jag tror att du är libanesisk stämmer det.
    Dina recept är så enkla att testa och smaskig.
    Good luck Zeina .

    • Reply
      Zeina
      25/11/2016 at 14:09

      Tack snälla. Så trevligt att du har hittat hit. Ja, jag kommer från Libanon. Ha det fint! Kram /Zeina

  • Reply
    rick
    07/02/2017 at 21:33

    Gjorde nyss denna och måste säga att nästa gång jag gör den skall jag ha i 1liter oxbuljong istället för vatten. Det hade nog lyft den ytterliggare. Annars ett bra recept.

  • Leave a Reply

    20 + 6 =