Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frukt & Bär/ Paj/ Tårta

Rabarberpaj

Äntligen säsong för rabarber! Jag passar på att baka en rabarberpaj på amerikanskt vis. De fyller nämligen pajskalet med en god vaniljkräm. Då har man pajen och krämen i ett. Så himla gott och fräscht. Pajen ska serveras kall, så se till att låta den stå i kylen en stund innan servering. Då smakar den som bäst. 

rabarberpaj-2

Ca 8 portioner rabarberpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kall smör
2 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
400 g rabarber
3 st ägg
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl grädde (36%-40% fetthalt)
4 msk vetemjöl
1 krm salt

Gör såhär:
Börja med pajdegen. Blanda mjöl och vaniljsocker. Skär smöret i små kuber, blanda med mjölet tills det blir en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Med matberedaren blir den klar på några sekunder. Tryck ut degen för hand jämn över hela pajformen och ställ i kylen i 10 min. Skär rabarbern i små bitar och ställ åt sidan.

Värm ugnen till 200°. Vispa ägg, vaniljsocker och socker lite snabbt med en handvisp. Tillsätt grädde,, mjöl och salt, rör om till en klumpfri smet. Lägg rabarberbitarna i pajformen och häll vaniljsmeten över. Grädda mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan värmen till 175° och låt gräddas i ytterligare ca 30 min. Låt sedan pajen svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar så den stelnar. Pajen ska vara helt kall innan servering för godast smak. Funkar utmärkt att förbereda dagen innan servering.rabarberpajrabarberpajrabarberpajrabarberpaj

 

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Jeanette
    26/05/2016 at 23:01

    Åh vad god den såg ut. Jag plocka rabarber idag och ska göra nåt i helgen. Kanske provar detta då 🙂 Tänkte mig först en rabarberkaka, men detta ser lockande ut. Är lite trött på vanlig smulpaj nämligen 🙂

  • Leave a Reply

    fyra × fem =