Bakverk/ Bullar/ Dessert/ Efterrätt

Solskensbullar

solskensbullar

Sockriga och ljuvliga solskensbullar som förgyller fikabordet. Underbara 😀
solskensbullar

30-40 stycken solskensbullar (beroende på hur stora du vill ha dem)
50 gram färsk jäst eller 12 g torrjäst
5 dl mjölk ( gärna 3% fetthalt)
150 g smör (rumstempererad)
1 dl socker
1 ägg (kan uteslutas)
1 tsk kardemumma eller vaniljsocker
Ca 13 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
Fyllning:
4 dl mjölk
10 msk marsan vaniljpulver (snabbvispad som ska blandas med kall mjölk)
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
Ca 15 g smör
Ca 1,5 dl socker

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, vaniljsocker eller kardemumma och socker, rör om. Blanda i mjöl och klicka i smöret. Knåda degen smidig, gärna i bakmaskin eller för hand i 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. När degen är smidig och ordentligt knådad täcker du bunken med en påse och låter jäsa i 45-60 min. Förbered under tiden fyllningen (vaniljkräm), blanda alla ingredienser och låt stelna i kylen i 10 min.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora delar. Tryck ut 15-20 bollar av första delen, rulla dem sprickfria och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör ett ordentligt hål i mitten av varje bulle, se till att trycka ordentligt, spritsa sedan i fyllningen i hålet. Det funkar även bra att lägga vaniljkrämen med en tesked. Gör samma sak med andra delen av degen. Låt bullarna jäsa i 15 min. Värm ugnen till 225° och baka mitt i ugnen i ca 8 min. Ta ut och låt svalna.

Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker. Om bullarna ska serveras vid senare tillfälle rekommenderar jag att du väntar med att pensla bullarna och doppa i socker eftersom de lätt kan bli klibbiga efter ca 1-2 timmar. Samma sak gäller om du vill frysa in bullarna, doppa i socker efter upptining.solskensbullarsolskensbullarsolskensbullarsolskensbullar

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    moi
    26/10/2016 at 05:38

    helt ok bullar, ser godare ut än det smakar. Följde receptet men degen blev inte alls så söt som jag ville ha den, smakade mer åt brödhållet. Kan det bero på att jag la i kardemumma istället för vaniljsocker? för övrigt en toppen sida!

    • Reply
      Zeina
      27/10/2016 at 21:43

      Degen innehåller inte så mycket socker eftersom bullarna penslas med smör och doppas edsan i socker. Det är dock viktigt att ha vaniljsocker i degen så de smakar som bakelser och inte bröd 😀 Kram

    Leave a Reply

    4 × två =