Sockriga och ljuvliga solskensbullar som f√∂rgyller fikabordet. Underbara ūüėÄ
solskensbullar

30-40 stycken solskensbullar (beroende på hur stora du vill ha dem)
50 gram färsk jäst eller 12 g torrjäst
5 dl mjölk ( gärna 3% fetthalt)
150 g smör (rumstempererad)
1 dl socker
1 ägg (kan uteslutas)
1 tsk kardemumma eller vaniljsocker
Ca 13 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
Fyllning:
4 dl mjölk
10 msk marsan vaniljpulver (snabbvispad som ska blandas med kall mjölk)
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
Ca 15 g smör
Ca 1,5 dl socker

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, vaniljsocker eller kardemumma och socker, rör om. Blanda i mjöl och klicka i smöret. Knåda degen smidig, gärna i bakmaskin eller för hand i 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. När degen är smidig och ordentligt knådad täcker du bunken med en påse och låter jäsa i 45-60 min. Förbered under tiden fyllningen (vaniljkräm), blanda alla ingredienser och låt stelna i kylen i 10 min.

H√§ll ut degen p√• mj√∂lat bakbord och dela i tv√• lika stora delar. Tryck ut 15-20 bollar av f√∂rsta delen, rulla dem sprickfria och l√§gg p√• en pl√•t med bakpl√•tspapper. G√∂r ett ordentligt h√•l i mitten av varje bulle, se till att trycka ordentligt, spritsa sedan i fyllningen i h√•let. Det funkar √§ven bra att l√§gga vaniljkr√§men med en tesked. G√∂r samma sak med andra delen av degen. L√•t bullarna j√§sa i 15 min. V√§rm ugnen till 225¬į och baka mitt i ugnen i ca 8 min. Ta ut och l√•t svalna.

Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker. Om bullarna ska serveras vid senare tillfälle rekommenderar jag att du väntar med att pensla bullarna och doppa i socker eftersom de lätt kan bli klibbiga efter ca 1-2 timmar. Samma sak gäller om du vill frysa in bullarna, doppa i socker efter upptining.solskensbullarsolskensbullarsolskensbullarsolskensbullar

Kopiera