Fisk & Skaldjur/ Gratäng

Ugnsbakad lax i krämig sås

Lax i krämig sås som sköter sig själv i ugnen. En riktigt god rätt där laxen blir saftig och på köpet får man såsen gjord när allt gottar sig tillsammans i ugnen. Lika god att servera med potatis, ris eller pasta.
lax

6 portioner ugnsbakad lax i krämig sås
800 g laxfilé
5 dl grädde (gärna vispgrädde)
3 dl creme fraiche
1 dl hackad färsk dill
0,5 purjolök
1 citron (justera syra efter smak)
1 fiskbuljong eller salt
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar
Topping (valfritt):
200 g skalade räkor

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Tvätta och strimla purjolöken. Lägg purjolöken i botten av en ugnsform. Skär laxen i portionsbitar, ta bort skinnet, och lägg över purjolöken. Lägg räkorna ovanpå laxen. Lös upp buljongtärningen i lite hett vatten. Blanda crème fraîche, grädde, dill, senap, saften från 1 citron, buljongen, salt och peppar i en skål. Riv i lite skal från citronen, få bara i det gula. Blanda såsen väl och häll det försiktigt i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-30 min. Servera med sallad och kokt potatis, pasta eller ris. Smaklig spis!

laxfilélaxlaxfile

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Diana
    31/10/2016 at 21:54

    Hej Zeina!

    Provade receptet idag och det var väldigt gott! Bara två tankar från mig:

    – man kanske ska snabbsteka purjolöken innan man lägger den i formen? Den blir nästan rå annars, hinner inte tillagas så mycket på 20-30 min.

    – tillaga inte handskalade räkor 20-30 min i ugn! Lägg på dem efteråt eller strö över dem när det är 10 min kvar. De smakar annars gummi och det är synd när det är så goda räkor.

    Kram!

    • Reply
      Zeina
      08/11/2016 at 20:59

      Hej,

      Tack för att delar med dig av dina tankar. Trevligt att läsa. Man kan snabbsteka purjolöken eller hacka dem väldigt fint. Smart tips med räkorna, ska testa nästa gång. Kram

    Leave a Reply

    nitton − 10 =