Fisk & Skaldjur/ Gratäng

Ugnsbakad lax i krämig sås

Lax i krämig sås som sköter sig själv i ugnen. En riktigt god rätt där laxen blir saftig och på köpet får man såsen gjord när allt gottar sig tillsammans i ugnen. Lika god att servera med potatis, ris eller pasta.
lax

6 portioner ugnsbakad lax i krämig sås
800 g laxfilé
5 dl grädde (gärna vispgrädde)
3 dl creme fraiche
1 dl hackad färsk dill
0,5 purjolök
1 citron (justera syra efter smak)
1 fiskbuljong eller salt
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar
Topping (valfritt):
200 g skalade räkor

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Tvätta och strimla purjolöken. Lägg purjolöken i botten av en ugnsform. Skär laxen i portionsbitar, ta bort skinnet, och lägg över purjolöken. Lägg räkorna ovanpå laxen. Lös upp buljongtärningen i lite hett vatten. Blanda crème fraîche, grädde, dill, senap, saften från 1 citron, buljongen, salt och peppar i en skål. Riv i lite skal från citronen, få bara i det gula. Blanda såsen väl och häll det försiktigt i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-30 min. Servera med sallad och kokt potatis, pasta eller ris. Smaklig spis!

laxfilélaxlaxfile

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Diana
    31/10/2016 at 21:54

    Hej Zeina!

    Provade receptet idag och det var väldigt gott! Bara två tankar från mig:

    – man kanske ska snabbsteka purjolöken innan man lägger den i formen? Den blir nästan rå annars, hinner inte tillagas så mycket på 20-30 min.

    – tillaga inte handskalade räkor 20-30 min i ugn! Lägg på dem efteråt eller strö över dem när det är 10 min kvar. De smakar annars gummi och det är synd när det är så goda räkor.

    Kram!

    • Reply
      Zeina
      08/11/2016 at 20:59

      Hej,

      Tack för att delar med dig av dina tankar. Trevligt att läsa. Man kan snabbsteka purjolöken eller hacka dem väldigt fint. Smart tips med räkorna, ska testa nästa gång. Kram

  • Reply
    Nadja
    05/07/2018 at 11:51

    Vi hade det idag till middag! Såååå himla gott! Tack bästa Zeina!

  • Leave a Reply