Hel fisk i ugn

Hel fisk tillagad i ugn med massa goda tillbehör. Smidig rätt som sköter sig själv i ugnen och som passar lika bra att serveras till vardags som till fest.

6 portioner
Ca 1,5 kg hel fisk (jag använde 2 st röding. Abborre, gädda, gös, torsk eller någon annan fisksort som du gillar funkar perfekt)
2 citroner
1 vitlökshuvud
150 g körsbärstomater
1 liten knippe färsk dill
1 liten knippe färsk persilja
Olivolja
Salt & peppar
Valfri tillsättning på plåten:
800 g färskpotatis (mandel- eller delikatesspotatis funkar också)
2 knippen sparris
Serveringsförslag:
Romsås, kall dillsås eller fetaostkräm

Recept på laxsida på plåt med grönsaker i ugn hittar du HÄR!

Gör såhär:
Rensa och fjälla fisken fisken om det behövs (du kan be fiskhandlaren att göra det åt dig). Skölj och torka fisken med hushållspapper. Om du ska ha potatis med på plåten förkokar du dom hastigt i vatten, ca 3 min och silar av. De potatisar som är stora delar du i halvor innan du kokar dem. Bryt av den träiga delen på sparrisen. Dela körsbärstomater i halvor, dela en citron i skivor och dela vitlökshvudet i mitten (se bild).

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Lägg fisken i en långpanna. Krydda med salt och peppar i insidan av fisken. Skär 3-4 snitt på ovansidan av fisken. Fyll fisken med vitlök, dill, persilja, tomat och citronskivor. Lägg sparris och potatis på plåten runt om fisken. Lägg lite citronskivor, dill och persiljekvistar på plåten. Salta och peppar allting. Pressa citron över sparrisen och potatisen. Avsluta att ringla olivolja över allting. Tillaga fisken mitt i ugnen i ca 30-35 min.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close