I en ramen är buljongen det absoluta viktigaste ingredienser i soppan. Man kokar en mustig buljong med mycket smak som man serverar med nudlar och smarrig topping. Abura soba är en mer förenklad variant utan buljong där du istället blandar du ihop en riktigt god sås som sedan servars med klassiska ramentillbehör. Abura betyder olja och soba är tunna nudlar av bovete. Så abura soba betyder nudlar i olja. Jag har gjort en väldigt enkel men mycket god variant på abura soba. Toppingarna kan du variera helt fritt efter smak, du kan ha på allt från tofu, olika svampsorter till krispiga grönsaker. Traditionellt ska en abura soba gärna innehålla fläsk, jag har gjort mina nudlar vegetariska.
4 portioner
Såsen:
4 msk ostronsås
4 msk chiliolja
0,5 dl japansk soja
2 tsk sesamolja
1 tsk socker
2 msk risvinäger
1 vitlösklyfta
1 dl kokhett vatten
Servering:
300 g nudlar (jag tog äggnudlar)
150 g svamp (valfri sort, jag tog enokisvamp)
4 äggulor eller löskokta ägg
Torkade nori ark
2-3 st salladslökar
150 g böngroddar
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till såsen. Strimla nori ark och salladslök. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skiva svampen och stek i en helt torr stekpanna på hög värme i ca 2-3 min, tills de slutar vätska sig. Droppa lite av såsen du blandade ihop i början över svampen och fräs lite snabbt.
Lägg chilisåsen i botten av en skål, lägg lite nudlar över och blanda. Toppa med böngroddar, strimlad nori, salladslök, stekt svamp och ägg. Droppa lite mer sås över och servera!
Kan man ersätta ostronsåsen med nåt?
Med vegansk “ostronsås” kanske.