Jag ÄLSKAR burek! På bloggen hittar du recept på köttfärsburek, spenatburek, potatisburek, su burek och burekrullar. Det enda som fattades i mitt arkiv var en chokladburek. Så här kommer den. Frasig, ljuvlig och galet god!
10-12 bitar
12 st ark filodeg
350 g hasselnötskräm (du kan minska mängd)
100 g smält smör
Ca 1,5 dl grovhackade nötter (valfri sort, jag tog sötmandel)
Garnering:
Florsocker
TIPS! Tänk på att alltid hålla filodegen ordentligt täckt med plast eller dubbla kökshanddukar, den torkar lätt ut och blir smulig.
Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och under värme. Pensla en form, ca 25 cm, med smör. Pensla ett ark filodeg med smält smör, lägg över ett till ark filodeg och pensla med mer smör. Klicka eller spritsa hasselnötskräm längs långsidan, strö på nötter. Rulla ihop från långsidan och forma en snäcka. Fortsätt att göra samma procedur med resterande filodegsark, hasselnötskräm, nötter och smör. Bygg ihop rullarna tills du har en spiral i formen (se klipp ovan). Pensla bureken med smör och baka mitt i ugnen tills den blir frasig och gyllene i ca 25-30 min. Låt bureken svalna helt, pudra sedan med florsocker och servera gärna med bär eller frukt.
Hej, kan man använda nåt annat än nötkrämen? Har en nötallergiker i familjen. Hon tål mandel och cashewnötter