God och lättlagat gräddsås som passar perfekt att serveras med de flesta rätter. Gott med allt från köttfärslimpa, järpar, köttbullar till helstekt kyckling.
4-6 portioner gräddsås
10 g smör
2 msk mjöl
5 dl grädde (valfri fetthalt, jag använder vispgrädde)
2-3 msk kinesisk eller japansk soja (beroende på hur salt du vill ha smaken)
Valfri smaksättning:
1 msk senap
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk äppelmos
1 msk fond
Gör såhär:
Smält smöret och fräs försiktigt mjölet några sekunder under omrörning. Blanda i grädde, soya och koka upp under omrörning. Låt sjuda långsamt 2-3 min. Tillsätt eventuellt en av smaksättningarna eller behåll såsen som den är. Rör om och låt sjuda 1 min. Klart!
Smarrigt och såsbehållare är snygg. vart har du köpt denna? 🙂
Hej,
Tack. Det är ett loppisfynd
Hej, vad använder du för smaksättningen?
Jag funderar på att testa med fond, men vilken fond ska jag då använda? Jag vet att det finns att köpa kalv, ox osv.
Ska det verkligen vara 2-3 matskedar soja? Låter lite mycket
Vilken sorts senap använder du?