Izmir köfte- Turkiska biffar med potatis i tomatsås

En turkisk “gratäng” med köttfärsbiffar som varvas i en form tillsammans med stekt potatis, tomatklyftor och sivri (turkisk paprika). Över det häller man tomatsås och sen får allting gotta sig i ugnen. God att avnjutas som den är, med ris eller bulgur. Turkisk husmanskost när den är som godast.
Izmir köfte

4 portioner Izmir köfte
Biffarna:
400 g köttfärs
1 riven eller finhackad gul lök
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1 liten bunte finhackad persilja
1 tsk kumminpulver
Svartpeppar & salt
Grönsaker:
3-4 st potatisar
2 tomater
3 st sivri (turkiska paprikor) eller 1 vanlig grön paprika
Tomatsås:
2 msk tomatpure
2 st finhackade tomater eller 1 burk krossad tomat
1 msk paprikapulver
5 dl vatten
Salt och peppar
Stekning:
Rapsolja

Gör såhär:
Blada alla ingredienser till biffarna och låt färsen stå i 10 min. Fukta händerna lätt och forma till avlånga biffar och ställ dem åt sidan. Skala potatisarna och skär i klyftor. Hetta upp olja och stek potatisarna gyllene och ställ åt sidan. I samma olja som du stekt potatisen i steker du biffarna tills de får färg runt om, de behöver inte bli helt genomstekta. Skär 2 tomater i klyftor, hacka även paprika eller sivri i klyftor. Varva potatis, och biffarna i en ugnsform och toppa med sivri- och tomatklyftorna.

Värm ugnen till 200°. Gör tomatsåsen. Lägg alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt puttra i 4-5 min. Häll såsen över biffarna och grönsakerna och tillaga sedan i ugnen i ca 20 min. Ta ut ur ugnen och garnera med lite finhackad persilja. Servera med ris eller bulgur och sallad.
Izmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfteIzmir köfte

Join the Conversation

  1. Esmir says:

    Lagade igår rätt och det var fantastisk. Det här är bästa matbloggen och tack för underbara recept…..

    1. Zeina Author says:

      Va glad jag blir! TUSEN tack 😀

  2. Oskar says:

    Supergott blev det! Vi fick öka tiden i ugnen lite för att potatisen skulle bli klar, men jag tror att vi kanske skar lite för stora bitar. Tack för ännu ett gott recept. Din blogg är verkligen en guldgruva.

  3. Hej! Ska det vara kummin eller spiskummin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close