Jamaicansk gryta gjord med högrev

Detta är en av de godaste grytor jag har ätit. Mustig jamaicansk köttgryta. Smakerna är ljuvliga! Traditionellt görs oxtail stew med oxsvans, det är viktig ingrediens i grytan, jag har dock fuskat och använt högrev istället. Inte hundra procent som originalet men fantastiskt god ändå.

6 portioner
Köttet:

1 kg grytkött (läs tips i rubriken ovan)
2 vitlökslyftor
0,5 citron
2 tsk torkad timjan
2 tsk paprikapulver eller cayenpeppar
1 tsk spiskummin
0,5 tsk malen kryddpeppar
Grytan:
1 gul lök
1 gul paprika (valfritt)
2 vitlöksklyftor
2 salladslökar
1 scotch bonett eller habanero
1 tsk torkad timjan eller en liten näve färsk timjan
1,5 msk worcestershiresås (kan ersättas med japansk soja)
1 msk japansk soja
2-3 st morötter
1 frp kokta stora vita bönor, sköljda och avrunna (á 400 g)
2 buljongtärningar eller 2 msk fond (kött eller grönsakssmak)
1 msk majsstärkelse
Olja till stekning
6 dl vatten
Salt & svartpeppar

Gör såhär:
Skär köttet i lagom stora bitar. Lägg i en bunke, pressa citron och vitlök över. Tillsätt kryddpeppar, timjan, spiskummin och paprikapulver. Blanda noga och låt gärna marineras en stund eller över natten. Om du inte hinner marinera är det bara att köra direkt. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgångar tills det får ordentligt med stekyta. Ställ åt sidan.

Hacka lök och paprika i tärningar. Hetta upp olja i en gryta och stek lök och paprika under omrörning. Strimla salladslöken och finhacka vitlöken. Vänd ner i grytan och fräs lite till. Vänd ner köttet i grytan och fräs allting lite snabbt. Tillsätt scotch bonett/habanero, timjan, worcestershiresås, soja, buljong och kokhett vatten. Låt köttet koka under lock på medelhög värme i ca 1,5 h, tills köttet är mört. Skala skär morot i slantar, vänd ner i grytan med bönorna. Låt grytan puttra under lock i ca 20 min till.

Späd ut majsstärkelse i ca 2 msk vatten och rör ner i grytan. Blanda noga och låt puttra i ca 5 min till utan lock, tills grytan tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

Join the Conversation

  1. Ullriikka says:

    Wow vilken fantastisk gryta! Mustig, värmande och smakrik. Gjorde den igår och den blev perfekt. En ny favorit, tack Zeina!

  2. Joakim says:

    Vi tål en hel del, men med en habanero så blev det alldeles för starkt! Fantastiska smaker, men outhärdlig hetta. Skippar eller minskar ner på habbaneron nästa gång.

    1. Anonym says:

      Då tål ni inte en hel del

  3. Far-moror says:

    Dum som jag är skulle sett på bilden hel habanero kanske int hackad det går lite bråttom så här kl 00.på kvällen undrar vad min man säger i morgon när han får den till lunch.
    Om man ska se det roligt mina läppar ganska fylliga som det känns, men, men hett är gött.
    Tack för många bra recept

  4. Minou says:

    Lagade med oxsvans. Fantastiskt gott. Kommer garanterat att laga flera ggr. Rekommenderar också oxsvanssoppa med lite sherry i för den som vill. Otroligt gott, den godaste köttsoppan.

  5. Gülay says:

    God gryta men oj vad stark den blev. Efter 1 timme var min habanero fortfarande hel,oh vad bra tänkte jag lagom hetta. Men efter 1,5 timme när jag skulle tillsätta morot och bönor hade habaneron smulats sönder,jäklar vad stark det blev. Nästa gång ska jag ta vanlig spansk peppar:))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close