Grillat/ Kyckling/ Libanon/ Mezza

Kyckling Shawarma

SHAWARMA! Det är en variant på kebab där köttet skärs i tunna strimlor och serveras i en rulle. Den ska först ligga en kryddig marinad med goda kryddor, vitlök, citron, yoghurt och vinäger. Köttet blir otroligt mört och smakrikt. Det är många moment och köttet ska marineras i flera timmar. Det är absolut värt mödan, det blir otroligt gott. Här kommer min version på shawarma. ikeapizza-3
momo_Fotor

6 portioner Shawarma
4-5 st kycklingfilé
Marinad:
2 dl turkisk yoghurt
0,5 dl ketchup
0,5 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
4 msk vitvinsvinäger
1 pressad citron
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk shawarmakrydda (finns i orientaliska affärer eller gör en egen)
Gör egen shawarmakrydda:
1 msk malen spiskummin
1 msk korianderpulver
1 msk vitlökspulver
1 tsk kardemumma
1/2 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk mald kanel
Garnering:
2 paprikor i valfri färg
1 stor gul lök

Gör såhär:
Skär varje filé i tre bitar. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll över kycklingen. Blanda väl, täck formen ordentligt och ställ i kylen i minst 8 timmar, gärna 12 timmar.  Innan det är dags att tillaga kycklingen låter du dem stå i rumstemperatur en stund.

Värm ugnen till 200°. Skär paprika och lök i tunna strimlor och blanda med kycklingen och marinaden. Rör om väl och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 30 min. Öppna upp luckan några ggr och rör om i formen. Ta ut ur ugnen när kycklingen är klar, täck med folie och låt stå en stund i rumstemperatur, ca 15-30 min. Smakerna blandas och kycklingen blir saftigare om en får stå innan du skär upp den.  HIT kan du förbereda din shawarma och tillaga vid senare tillfälle om du vill det.

Lägg kycklingbitarna på en skärbräda och skär i tunna strimlor. Lägg på en plåt eller ugnsform tillsammans med lök- och paprikastrimlorna. Värm ugnen till 250° med grill funktion på. Tillaga mitt i ugnen i ca 10 min tills kycklingstrimlorna får färg och blir grillade. Servera direkt med sallad, pommes/bröd och vitlökssås.
Libanesisk Toum är ett givet tillbehör tilll shawarma, recept på den hittar du HÄR!
Lättbakat Orientalisk tunnbröd, recept hittar du HÄR!
Kebabsås hittar du HÄR!
SHAW4_FotorSHAW1_Fotorvisning1kycklingshawarma

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Tanja
    09/05/2016 at 14:13

    Supergott! Gjorde det här i helgen och serverade med pommes och vit och röd kebabsås (också dina recept) Kommer definitivt blir fler gånger som detta serveras! Tack för att du delar med dig 😀

    • Reply
      Zeina
      15/05/2016 at 23:09

      Härligt 😀 Tack för att du berättar! Jätte trevligt att läsa

  • Reply
    Jasmina
    10/05/2019 at 11:51

    Hej! Jag hittade hit igår och måste säga att jag älskar din blogg/hemsida! Kom för att hitta recept på shorba från Lybien, fick smaka på den för 10 år sedan och har inte kunnat glömma den. Visste inte namnet på den men sökte efter stark lybisk soppa på Google och hittade dig. Kommer att följa dig och prova på massor av dina recept, allt ser såå gott ut

  • Reply
    Sara
    07/08/2020 at 23:01

    Hej Zeina,
    Kan man hoppa över vinäger? El går det att ersätta med nåt annat tex ättika/äcv/granatäppelsirap..?
    Mvh Sara

  • Leave a Reply