Manaishgifflar

Jag älskar manaish! Mellanösternpizzor som gärna avnjuts nybakade till helgbrunchen. Jag har bakat MÅNGA olika varianter på manaish. HÄR! hittar du recept på manaishmackor, HÄR! finns manaish i långpanna, HÄR! hittar du manaishbullar, HÄR! har du klassiska manaish och HÄR! finns det manaish med zaatar. Japp jag älskar som sagt manaish och här kommer ytterligare en variant som jag experimenterat med och tagit fram recept på. Nämligen manaishgifflar. Så himla goda, fluffiga och saftiga.

Ca 25 st gifflar
Deg:
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
2 ägg- vispade lätt för hand
50 g smält smör
2 msk socker
1 tsk salt
Ca 10 dl mjöl
Fyllning:
2 dl zaatar utspädd i lika delar olivolja och rapsolja (läs tips nedan)
200 g riven ost
Pensling:
Ägg
Sesamfrön och nigellafrön
TIPS! Zaatar är en syrlig örtkrydda som hittas främst i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern. HÄR! finns recept om du vill göra egen mix. Om du vill kan du byta ut zaatar till pesto i gifflarna.

Gör såhär:
Häll mjölken över jästen, rör om och låt stå i 10 min. Blanda sedan i ägg och smält smör, blanda. Häll i övriga ingredienser till degen och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen är lite styv av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Späd ut zaatar med olja tills den får en lagom rinnig konsistens, den ska påminna om pesto. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora delar. Kavla ut en av degbollarna till en rektangulär platta. Kavla inte ut den allt för tunt. Bred zaatar över degen, strö över osten. Vik ihop degen på samma sätt som om du skulle göra kanelbullar men istället för att rulla viker du degen. Platta till rullen och skär ut gillar. Skär inte ut för smala gifflar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör samma procedur med nästa deghalva. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min i rumstemperatur.

Värm ugnen till 225°. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på sesam- och nigellafrön. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna på plåten under bakduk. Gifflarna är godast att servera varma. De funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.

Join the Conversation

  1. Camilla says:

    Hej, dom ser verkligen jättegoda ut, tänkte ta med till stranden någon dag när vädret tillåter. Blir dock lite osäker på fyllningen, det står 2 dl zaatar utspädd i lika stora delar raps- och olivolja. Känner nästan på mig att det inte är 2 dl kryddblandning (?) som ska användas. Så frågan är hur mycket kryddblandning man ska ta?
    Bästa hälsningar
    Camilla

    1. Jo det måste vara 2 dl “kryddblandning” eftersom denna typ är inte som vanliga kryddor utan man brukar hälla upp på ett fat och äta med olivolja doppa i det i Mellanöstern…supergott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close