Är du som mig, älskar mustiga och heta grytor som har fått koka läääänge? Bästa jag vet på vintern. Nigerian beef stew är en sådan gryta som är mycket omtyckt i Nigeria. Den kräver tid och tålamod om man ska laga den på autentiskt vis. Man ska göra en tomatsås med färska grönsaker som ska mixas fint och sedan reduceras långsamt tills alla smaker blir koncentrerade och kommer fram ordentligt. Traditionellt när man lagar denna gryta kokar man först köttet för att sedan fritera i olja innan man vänder ner i den läckra såsen. Jag gör det lite enklare och ger köttet en fin stekyta istället. Grytan blir dessutom desto godare om den tillagas dagen innan servering så du kan med fördel laga den dagen innan.
6 portioner 1 kg grytkött Ca 800 g färsk tomat (läs tips nedan) 3 rödlökar 3 röda paprikor 6 st vitlöksklyftor 2 msk riven ingefära 1-3 st färska chili (justera hetta efter smak. Ha i röd chili, habanero eller scotch bonnet) 3-4 msk tomatpuré 1 msk torkad timjan Ca 2 tsk gul curry 2 köttbuljongtärningar 2-3 st lagerblad Salt & svartpeppar Rapsolja till stekning Ca 6 dl vatten Serveringsförslag: Ris Matbanan hackad i skivor och friterad gyllene TIPS! Denna gryta görs gärna med färska tomater men det är inte alltid säsong för tomater här i Sverige och på vintern är dom ganska smaklösa. Därför funkar det alldeles utmärkt med krossad tomat.
Gör såhär: Hacka tomat, paprika, 2 lök (spara 1 lök till senare), chili grovt. Lägg i en mixer med vitlök och mixa fint. Tillsätt riven ingefära och mixa några varv till. Hetta upp lite olja i en gryta med höga kanter. Reducera tomatsåsen och låt puttra på medelvärme utan grytlock. Låt det mesta av vätskan koka bort tills du har en tjock tomatsås, det tar ca 30-45 min. Rör om med jämna mellanrum.
Hacka köttet i bitar och stek i olja tills köttet får en ordentlig stekyta. Hacka 1 rödlök i tärningar. Stek lök tills den får färg. Tillsätt tomatpuré, curry, timjan och stek lite till. Vänd i den reducerade tomatsåsen och köttet. Ha i lagerblad, buljong, vatten, smaka av med salt och peppar. Låt grytan koka under lock tills köttet är färdiglagat, ca 1-1,5 h. Om grytan känns för tjock kan du späda ut den med lite vatten. Om den känns för vattning kan du låta den koka utan lock. Servera med ris och eventuellt friterad matbanan.
Det var gott! Tack.
Supergott recept, tack så mycket Zeina! det var helt värt all tid och möda