Är du som mig, älskar mustiga och heta grytor som har fått koka läääänge? Bästa jag vet på vintern. Nigerian beef stew är en sådan gryta som är mycket omtyckt i Nigeria. Den kräver tid och tålamod om man ska laga den på autentiskt vis. Man ska göra en tomatsås med färska grönsaker som ska mixas fint och sedan reduceras långsamt tills alla smaker blir koncentrerade och kommer fram ordentligt. Sen steks tomatsåsen i riktigt med olja, grytan innehåller ganska mycket olja men man kan enkelt justera mängden själv. Man kan antingen minska mängden när man steker såsen eller ta bort oljan när den flyter upp på kanten av såsen. Köttet ska också tillagas på ett speciellt sätt. Först kokas den tills den blir riktigt mjuk och saftig, sen friteras den tills den får en krispig stekyta. Man kan även baka köttet i ugnen. Ja det är som sagt en rätt som ska tillagas länge med många moment men helt klart värt varje steg och minut. Fantastiskt god! Grytan blir dessutom desto godare om den tillagas dagen innan servering så du kan med fördel laga den dagen innan.
6 portioner
1 kg grytkött (jag använde högrev)
Ca 800 g krossad eller färsk tomat (läs tips)
6 st vitlöksklyftor
3 röda lökar
3 röda paprikor
2 msk riven ingefära
1-3 st färska chili (justera hetta efter smak. Ha i röd chili, habanero eller scotch bonnet)
3-4 msk tomatpuré
Ca 3 dl rapsolja
1 msk torkad timjan
Ca 2 tsk gul curry
2 köttbuljongtärningar
2-3 st lagerblad
Salt & peppar
Ca 1 liter vatten
TIPS! Denna gryta görs gärna med färska tomater men det är inte alltid säsong för tomater här i Sverige och på vintern är dom ganska smaklösa. Därför funkar det alldeles utmärkt med krossad tomat. Jag har mixat 2 st riktigt mogna och röda färska tomater med 2 burkar krossad tomat i min sås.
Serveringsförslag:
Ris
Matbanan hackad i skivor och friterad gyllene
Recept på vindaloo hittar du HÄR!
Gör såhär:
Dela paprikor (kasta kärnhuset), 2 lök (spapra 1 lök till senare), färsk tomat, chili och vitlök i bitar. Lägg i en mixer och mixa fint. Tillsätt krossad om du använder det och riven ingefära, mixa några varv till. Lägg tomatsåsen i en helt torr gryta med höga kanter, viktigt att du inte har en låg gryta för du kan såsen bubbla över kanten. Reducera tomatsåsen och låt puttra på medelvärme utan grytlock. Låt det mesta av vätskan koka bort tills du har en tjock tomatsås, det tar ca 1 h. Rör om med jämna mellanrum.
Hacka köttet i bitar. Lägg i en gryta, häll över vatten och koka upp. Skumma av kokvattnet. Tillsätt lagerblad, torkad timjan, buljongtärningar och låt köttet koka under lock tills den mjuknar, jag hade högrev och köttet fick koka i ca 1,5 h.
Sila av köttet, bevara buljongen till senare. Klappa köttet torrt med hushållspapper. Värm ugnen till 225°. Lägg köttet i en ugnsform, ringla rikligt med olja över och tillaga mitt i ugnen tills köttet får en fin stekyta i ca 10 min. Du kan även fritera köttet i rapsolja.
Hacka 1 rödlök i tärningar. Hetta upp rikligt med olja i en stor gryta, ca 2 dl. Stek lök tills den får färg. Tillsätt tomatpuré, curry och stek lite till. Vänd i den reducerade tomatsåsen och stek den under omrörning i ca 5-7 min. Viktigt att du tar dig tiden att steka tomatsåsen ordentligt. Vänd i ca 6 dl av buljongen som du sparade från köttets kokvatten. Rör om och koka upp. Lägg ett lock på grytan och låt den koka i ca 20-30 min. Nu kommer massa olja flyta upp på toppen av grytan. Du kan ta bort det med en slev om du önskar att ha en mindre oljig gryta. Jag tog bort mycket av oljan.
Vänd i köttet, rör om och smaka av med salt och pepper. Tillsätt eventuellt mer timjan eller curry. Om grytan känns för tjock kan du späda ut den med lite buljong eller vatten. Om den känns för vattning kan du låte den koka utan lock. Låt grytan koka under lock i ca 15 min. Servera med ris och eventuellt friterad matbanan.
Det var gott! Tack.
Supergott recept, tack så mycket Zeina! det var helt värt all tid och möda