Redskap i köket

Jag får ofta frågor om vilka redskap jag använder i köket så här kommer en sammanställning av vilka köksapparater och redskap jag inte klarar mig utan. Inlägget är inte sponsrat och varje redskap jag tipsar om är inte på något sätt reklam, bara tips från coachen!

Mitt absolut viktigaste verktyg i köket är kniven. Jag klarar mig alldeles utmärkt utan alla hushållsmaskiner men absolut inte utan min kockkniv. Här tycker jag att man verkligen ska investera i en bra kniv, om man sköter den bra så kommer den att leva i flera år. Jag gillar japanska kockknivar med träskaft och tunt blad. De knivar jag använder mest är Yaxel Y-OU 20 cm och Zanmai Revolution Gyuto 21 cm. Två mycket bra och prisvärda knivar. Knivarna slipar jag med Minosharp Våtslip PLUS 3 MC-550. Viktigt att du köper rätt knivslip och sköter knivarna rätt, undvik att diska dem i diskmaskin. Du sliter bara på kniven då, diska alltid för hand.

Bra skärbrädor är också ett måste. Ikea har mycket bra och prisvärda skärbrädor. Jag har olika varianter som jag använder ofta. Ett stort slaktarblock, mindre träskärbräda och plastskärbräda.

En matberedare tycker jag är ett superbra verktyg i köket. Jag använder den ofta till allt möjligt som tex röror, falafel, scones, pajdeg. Jag har en mycket prisvärd variant och jag tror att det är Boschs billigaste sort. Modellen heter Bosch Multi Talent 3, MCM3110W. Jag hade min i 15 år tills den slutligen gav upp och då har jag använt den extremt mycket. När den gick sönder köpte jag en likadan, mycket nöjd med den.

En hushållsassistent är bra att ha men man skulle kunna klara sig utan en. Jag gillar när man knådar en deg länge och ordentligt och då är det smidigt när man har en apparat som sköter jobbet åt en. Även bra att ha till all slags bakning, som tex vispa smet, göra pajdeg osv. Jag har en KitchenAid Artisan. Snygg och stark maskin. Den klarar av att baka en “normal” sats deg på ca 7 dl. Om man gillar att baka större degar så rekommenderar jag att man köper en kraftigare hushållsassistent med större bunke.

Jag älskar gjutjärnsgrytor och använder det till att laga grytor, baka bröd i ugn, göra pulled beef. Jag har även ett par gjutjärnsstekpannor som används flitigt. Ikea har en serie som heter Senior i gjutjärn, jag har både grytorna och stekpannan från den serien och är riktigt nöjd. Viktigt att man sköter gjutjärn rätt. Rengör absolut inte i diskmaskinen och du ska helst inte diska gjutjärn med diskmedel. Diska rent med grovsalt och hett vatten. Om man sköter gjutjärn rätt så har de en livslång hållbarhet.

Teflon är något jag försöker undvika att jobba med i köket då det har kommit ut varningar om det. Det sägs vara både giftigt och inte så miljövänligt. Jag har dock svårt att laga mat utan en riktigt bra non stick gryta, speciellt när jag gör ris, tex med tadig. Då har jag valt att investera i bra och tåliga grytor med kraftig yta som inte repas så lätt. Jag har köpt Fiskars Hard Face grytor i två olika storlekar. Kanonbra med tjock botten och jag får en fin krispig tadig varje gång som lätt släpper grytans botten.

Här är fler redskap som används flitigt i mitt kök:
Slickepott (älskar slickepotten)
Pepparkvarn
Träslevar
Stekspade
Stekpincett
Mortel
Rivjärn & zestjärn
Mandolin
Osthyvel
Potatisskalare
Potatisstöt
Sil & durkslag
Handvisp
Decilitermått
Köksvåg
Bakpensel
Citruspress
Springform & pajform

Join the Conversation

 1. Ditte Berger says:

  Hej, jag tycker att saxen är ovärdelig i köket.
  Tack Zeina för att du är så bra.

 2. Kamar says:

  Tack Zeina för att du är så bra

 3. Åsa Wihlborg Drougge says:

  Vilken traktörpanna med glaslock dvs märket använde di idag när du lagade köttfärsgratäng med potatis och soltorkade tomater dvs idag onsdag 2023-10-18
  Hälsningar Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close