Shorba frik- Nordafrikansk freekehsoppa

Shorba frik är en stärkande och nyttig nordafrikansk soppa. Den innehåller freekeh som är rostade gröna vetekorn. Kornen är supernyttiga och har en god rökig smak. Oftast innehåller shorba frik kyckling eller kött men jag gör min soppa vegetarisk och fyller istället ut den med kikärtor och morötter. Ljuvligt! Testa gärna även harirasoppa recept HÄR! Den är också vegansk, nyttig och nordafrikansk. Supergod.

4-6 portioner

2,5 dl freekeh (gröna vetekorn)
1 gul lök
2 st selleristjälkar
2-3 st morötter
3 st tomater (kan ersättas med en burk krossad tomat)
4 st vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpuré
400 g kokta kikärtor
Ca 1 dl finhackad färsk koriander (kan ersättas med persilja eller 1 msk mynta)
Ca 1 liter vatten
Olja till stekning
Kryddor:
1 msk ras el hanout (nordafrikansk kryddbladning. Finns på kryddhyllan i mataffären)
2 tsk cayennepeppar eller paprikapulver
Salt & peppar
Smaksättning:
Citronsaft från färsk citron
Bröd som passar bredvid:
Lättbakat bröd- recept HÄR!
Ramazan pidesi-recept HÄR!

Gör såhär:
Börja med att hälla ut freekeh på en bricka och gå igenom kornen. Plocka bort eventuella sandkorn eller kvistar som kan ha följt med bland vetekornen. Lägg sedan freekehn i en fintrådig sil och tvätta ordentligt. Ställ åt sidan.

Hacka lök i tärningar, skala och hacka morötterna i slantar. Finhacka vitlök, selleri och tomat. Hetta upp olja i en stor gryta och börja med att steka löken glansig. Vänd i sellerin och stek tills den också blir glansig. Tillsätt tomat och vitlök, stek lite till. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka och röra om i grytan. Vänd i alla kryddor, fräs lite till. Tillsätt freekehn, kikärtor och morot. Häll över hett vatten och låt soppan koka under lock i ca 20-30 min. Rör om med jämna mellanrum. Späd eventuellt ut med mer vatten om soppan känns för tjock.

Rör ner koriander i soppan och låt puttra i ca 10. Smaksätt med citron direkt i soppan eller servera citronklyftor bredvid.

Join the Conversation

  1. Linnea says:

    Hade ingen lycka i att hitta Freekeh och Ras el hanout. Så denna gång fick det istället bli med bulgur och ett eget försök till att få ihop kryddblandningen. Blev trots allt riktigt gott, men vill testa den riktiga varianten så ska fortsätta jakten på ingredienserna! Tack för all god matinspiration!

  2. Madde says:

    Kan rekommendera Högdalsgrossen om du bor i sthlm, de hade både kryddab och freekeh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close