Förra året hade vi en stor fest för min dotter Batol som tog studenten. Det är en fantastisk och samtidigt surrealistisk känsla när ens barn tar sina kliv in mot vuxenvärlden. I mina ögon är hon fortfarande min lilla tjej som samlar på möss (inte levande), älskar Nalle Puh och drömde om att bli allt möjligt när hon blev stor. Nu är hon vuxen, min bästa vän, helt underbar, vill bli polis och älskar katter. Den stora samlingen med gossedjur och möss har gått i arv till syskonen och vår älskade katt Messi Hummus.
När det var dags att slå klackarna i taket och ha en fest med nära och kära för att fira Batols studentmottagning bestämde jag mig först för att anlita en cateringfirma. Jag tänkte att om det är någon dag som jag ska ta en paus från köket så är det väl ändå på min förstföddas studentfest. Men Batol sa bestämt att halva nöjet med att komma hem till oss är att få äta min mat. Det blev definitivt ingen paus från köket men det var värt det. Maten gjorde succé! Jag bad om hjälp från min syster Fatmeh och vän Atyaf. Jamil, min man, hjälpte också till med att handla, diska och allt småpill runtomkring. Planen var att laga mat som gick att förbereda i god tid innan servering, alltså blev det mycket kall mat. Smörgåstårta, röror, vinbladsdolma, rostbiff, sallader osv. Vi stod hela dagen innan, alltså flera timmar i köket och lagade mat. Jag hade aldrig fixat detta utan hjälp. Vi skrev ett körschema och jobbade effektivt i köket.
Behöver man verkligen ha så mycket mat på en studentbuffé? Svaret är absolut nej! Vi hade lätt kunnat utesluta flera av rätterna som vi serverade. Jag hade tex inte tänkt ha piroger men min fantastiska syster och vän som hjälpte mig i köket ville även lägga sin touch på buffén och eftersom dom avlastade mig så körde vi på
Dessa röror och sallader gjorde jag dagen innan servering(klicka på namnet för att komma till recept):
Hummus
Baba ganoush
Muhamara
Kisir
Potatissallad
Ostrullarna fyllde jag och rullade jag dagen innan. Jag ugnsbakade strax innan servering på en plåt med bakplåtspapper på 200°, över och undervärme i ca 15 min.
Smörgåstårtan monterade jag ihop dagen innan. Garneringen på toppen la jag på samma dag som servering. Det kan du göra flera timmar innan servering.
Rostbiffen lagade jag dagen innan och skivade i tunnan skivor samma dag som servering.
Vindbladsdolman lagade vi dagen innan och serverade kalla.
Vi serverade även minipiroger som vi gjorde dagen innan. Vi förvarade dom väl täckta med plast i kylen över natten. Samma dag som servering värmde vi upp dom ugnen.
Manaish
Köttfärspiroger