Tarator- Tahinasås till falafel och kebab

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Tarator är en god sås gjord av sesampasta. En klassiker till falafel och kebab. Så enkel men ack så god!
4-6 portioner
1 dl tahina (sesampasta)
1 dl vatten
Saften från en citron
1 vitlöksklyfta (valfritt, jag gör min sås utan vitlök)
Ca 0,5 tsk salt
Garnering:
Finhackad persilja
Serveringsförslag:
Kebab eller falafel

TIPS! Tahina är huvudingrediensen i såsen, välj därför en av god kvalité. Ibland finns det vissa sorter som inte smakar gott och då kan hela såsen bli förstörd. Jag tipsar om egen min favorit i bilden nedan, den är den absolut godaste jag har testat och förpackas i en praktisk squeezeflaska. Du kanske har din egen favorit? Se till att skaka tahinaflaskan eller burken ordentligt innan användning. Smaka dig fram när du mixar såsen. Gillar du surt har du i mer citron, vitlök om du gillar vitlökssås, lite mer vatten för rinnig sås osv. Alright dags att börja mixa såsen.

Gör såhär:
Lägg alla ingredienser förutom persiljan i en skål. Mixa gärna såsen med en handmixer eller elvisp för bäst konsistens. Mixa i ca 1 min tills såsen har blandats samman väl. Smaka av och “krydda” eventuellt mer. Vänd i finhackad persilja och förvara i kylen en stund innan servering.

Tarator
Tarator

Join the Conversation

  1. Madeleine says:

    Hej Zeina.
    Jag äääääälskar bara dina recept 🙂 Tack!
    Varma hälsningar
    Madeleine

  2. Josse says:

    Sjukt gott tack 🙂

  3. Martin says:

    Gjorde denna till falafel ikväll (också ditt recept). Bästa måltid jag ätit sedan jag var på en tvåstjärnig michelinkrog för en månad sedan.

  4. Vilma says:

    Gjorde denna med kung markattas tahini och blev inte så gott, fick tillsätta extra vatten och den var ganska brun i färgen. Får testa den andra som fanns i butiken nästa gång

    1. Hej Vilma! Så tråkigt att höra att vår tahini inte smakade bra. Hör av dig till vår konsumentkontakt så hjälper dom dig göra en reklamation: [email protected] Ha en fortsatt fin sommar! Hälsar Kung Markatta

    2. Anonym says:

      Det är tyvörr den sämsta sortens tahini. Jag skulle tipsa dig att kolla efter tahini i hyllan för “all världens kök” eller i en orientbutik.

  5. Adama says:

    Om man inte hittar al wadi Tahina, vilken tahini funkar istället?

    Mvh Adama

  6. Anonym says:

    Gjorde tyvärr såsen med Kung Markatta, fick kasta allt. Den smakade bara strävt och inte alls gott. Falafeln är supergod, andra gången jag gör den!

    1. Hej Anonym! Så tråkigt att höra att vår tahini inte smakade bra. Hör av dig till vår konsumentkontakt så hjälper dom dig göra en reklamation: [email protected] Ha en fortsatt fin sommar! Hälsar Kung Markatta

      1. Peter says:

        Hej kung markatta,
        Ni borde faktiskt ordna en bättre tahini till sortimentet. En som är len och liknar de libanesiska från Mellanöstern-butikerna.

        1. Joakim says:

          Gillar personligen Markattas tahini — fast då som exempelvis bredbart pålägg (med lite honung kanske, alternativ med lite goda grönsaker). Det är en annan typ av tahini än den i arabvärlden. Om du ska göra tarator kan det vara värt att köpa en arabisk variant och spara markattan till annat gott.

  7. Pernilla says:

    Gjorde denna till din kött shawarma, såå gott

  8. Ruprecht LeFrére says:

    Tyvärr är min nyvunna (nu!) erfarenhet av din(!?) rekommenderade, jag antar av Dani E nasade, tahinin inte särskilt bra alls. Jag kommer inte riskera en hel dressing, än mindre salladen på en vattnig, besk och mörkbrun sörja. Kan vara en olycka i arbetet. Det lär jag inte få reda på eftersom kundtjänst på angivet 010nummer inte kunde så mycket mer än att önska trevlig dag. Den var redan trevlig. Fram tills nu….

  9. Nicklas Rådling says:

    Ett tips är att bränna en hel vitlöksklase i ugnen, mosa den bakade vitlöken med resten av ingredienserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close