Ni älskar mitt recept på cashew chicken, som finns HÄR! Men ni är många som har önskat recept på rätten med tofu så jag testade och det blev till och med godare enligt mig. Vilka smaker! Se till att pressa bort överflödig vätska från tofun, blanda med majstärkelse och fritera så får du perfekt konsistens på den och det blir så gott i woken.
4-6 portioner
2 dl neurala cashewnötter (osaltade och orostade)
400 g extra hård tofu
4-5 st torkade thaichili (kan uteslutas)
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
3-4 st salladslökar
1 dl majsstärkelse
Olja till stekning
Såsen (se bild nedan vilka sojasorter jag har använt):
0,5 dl ljus soja
0,5 dl mushroom vegetarian sauce (se bild)
0,5 dl söt soja (ketjap manis funkar också bra)
1 msk växtbaserad fisksås (finns i välsorterade asiatiska mataffärer, kan uteslutas eller ersättas med vanlig fisksås)
2 msk thailändsk chilipasta (kan uteslutas eller ersättas med sambal oelek)
0,5 dl vatten
Serveringsförslag:
Jasminris
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan. Finhacka vitlöken, riv ingefära, hacka salladslöken i långa strimlor. Skär tofun i bitar. Lägg bitarna mellan flera lager hushållspapper och pressa med händerna, försiktigt men bestämt, bort överflödig vätska. Lägg tofun i en skål, häll över majsstärkelse och blanda noga.
Hetta upp rikligt med olja och stek den torkade chilin i ca 1 min och låt rinna av på papper. Den torkade chilin kommer attt ge en god rökig smak till oljan. Stek cashewnötterna tills de blir gyllene i ca 1-2 min, ha koll så de inte bränns vid, nötterna får snabbt färg. Låt nötterna rinna av på papper. Droppa ner försiktigt en tofubit i taget i oljan. Om du droppar ner många som en klump på en gång kommer de att klibbas ihop. Fritera tofun i ca 5 minuter på varje sida. Låt rinna av på papper.
I en annan stekpanna/wook hettar du upp olja. Stek ingefära och vitlök i 2-3 min. Vänd i grönsakerna och stek lite till. Häll över såsen och rör om. Låt koka upp och puttra nån minut. Vänd sedan i cashewnötterna, tofun, torkad chili och låt såsen puttra i ca 5-6 minuter. Stäng av värmen och vänd i salladslöken. Servera grytan med ris.