Musakhan är en palestinsk klassiker. En äkta palestinsk musakhan serveras med taboonbröd och tillagas SÅHÄR! Jag testade att göra en förenklad variant där kycklingen bakas i ugn med mycket mindre mängd olivolja än originalet En Oj så gott det blev! Denna rätt är en riktig smaksensation, syran från sumak, sötman från löken, alla smaker från kryddorna, krispiga nötter tillsammans med den saftiga kycklingen… himmelskt!
6 portioner musakhan
6 st kycklingklubbor
3 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
1 citron
Olivolja
Kryddor:
2 msk sumak läs mer om sumak HÄR!
2 tsk sjukryddor- recept finns HÄR! om du vill göra en egen mix
1 tsk kummin
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk kardemummapulver
1 krm riven muskotnöt
2 tsk salt
Garnering:
Ca 2-3 tsk sumak
100 g skalad mandel
100 g pinjenötter eller cashewnötter
Serveringsförslag:
Kabis malfouf (inlagd vitkål)
Pitabröd
Turkisk yoghurt
Gör såhär:
Pressa citron och vitlök över kycklingklubborna och massera in det i köttet. Låt stå i ca 15 min. Blanda ihop alla kryddor i en liten skål. Strö kryddblandningen över kycklingen (spara ca 1 tsk av kryddan till löken) och massera in det ordentligt i köttet. Låt gärna kycklingen marineras några timmar i kylen eller över natten.
Värm ugnen till 200° (över och under värme). Lägg kycklingen på en plåt, ringla ca 3 msk olivolja över och tillaga mitt i ugnen i ca 45 min.
Förbered lök under tiden kycklingen tillagas. Hacka löken i grova tärningar eller strimlor. Hetta upp ca 0,5 dl olivolja. Stek löken långsamt på medelvärme i ca 15 min. Strö över lite av kryddblaningen och stek löken i ca 10 min till. Löken ska få en fin gyllene färg och stekas långsamt oljan. Mosa inte sönder löken, rör om varsamt med jämna mellanrum. Stek mandel och pinjenötter gyllene i en annan stekpanna. Ta ut kycklingen från ugnen, toppa med stekt lök, stekta nötter och sumak. Servera med önskad tillbehör.
Det här är det godaste jag har ätit. Suveränt recept! Tack!
En supergod maträtt som är väldigt enkel att laga!