Färs/ Grekland/ Husmanskost/ Kött

Keftedes- Grekiska köttbullar

Saftiga, kryddiga grekiska köttbullar som smakar fantastiskt gott. Köttbullarna doppas i mjöl och friteras. Du kan förstås hoppa över momentet med att doppa i mjöl och fritera köttbullarna och tillaga dem som “vanliga köttbullar” som jag har gjort HÄR! Jag tycker dock att keftedes blir alla godast när de friteras. Köttbullarna får en krispig yta och blir saftiga i mitten. Så goda! På bloggen har jag fler goda recept på köttbullar, du hittar recept på köttbullar i gräddsås HÄR! libanesiska köttbullar i tomatsås HÄR! och italienska köttbullar HÄR!
6 portioner
800 g köttfärs av valfri sort
1 dl ströbröd
1 röd lök (gul lök funkar också)
2 st vitlökslyftor
1 ägg
1 dl finhackad färsk persilja
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad mynta (eller 1 msk färsk finhackad mynta)
Salt & peppar
Mjöl till panering
Olja till fritering
Serveringsförslag:
Grekisk sallad
Tzatsiki
Potatisklyftor (se längre ner i detta inlägg)

Gör såhär:
Finhacka löken, pressa eller riv vitlöksklyftorna. Blanda köttfärs, lök, vitlök, finhackad persilja, mynta, oregano, ägg, ströbröd, salt och peppar i en bunke. Blanda färsen ordentligt. Fukta händerna och rulla runda köttbullar och lägg på en bricka.

Rulla sedan köttbullarna i mjöl, skaka av överflödig mjöl från köttbullarna. Hetta upp olja till ca 180°. Fritera köttbullarna ca 3 min på varje sida, tiden kan variera beroende på hur stora köttbullar du har format. Låt köttbullarna rinna av på papper. Servera med önskat tillbehör.

Potatisklyftor: Värm ugnen till 225°. Skär ca 8-10 potatisar i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla ca 0,5 dl olivolja över klyftorna, krydda med salt & peppar. Tillaga mitt i ugnen i ca 20-25 min.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply