Grytor/ Husmanskost/ Indien/ Kött

Vindaloo

Vindaloo är en het och kryddig indisk gryta med mycket smaker. Rätten är ganska lättlagad men kräver sin tid att tillagas. Köttet ska marineras i vinäger, chili och kryddor för att den ska få en god smak och bli extra mör. Sen får grytan gärna puttra några timmar på spisen. Jag ville göra en autentisk vindaloo och gjorde en reaserch på nätet, jag föll för ett recept jag hittade på Youtube som tillagas av en Indisk kock. Du hittar klippet längst ner i inlägget. Jag gjorde lite små justeringar i receptet. Servera gärna grytan med ris eller bröd (eller båda två) och yoghurt för att bryta av hettan.

6 portioner
800 g grytkött (jag använder lammkött)
1 gul lök
1-2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
Ca 5 dl vatten
Salt
0,5 dl olja till stekning
Marinad:
1 dl vinäger (du kan halvera mängden om du vill ha mildare vinägersmak)
1 dl kokosmjölk
5-8 st torkade röda chilin (läs tips nedan)
1 liten bit färsk ingefära
6 st vitlöksklyftor
5 st hela kryddnejlikor
2 st hela kardemumma
1 st kanelstång
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk hela pepparkorn
1 msk socker
TIPS! Denna gryta ska vara ganska stark i smaken men du kan enkelt justera hettan genom att ha i så mycket chili du önskar. Om du har mindre mängd chili i grytan kan färgen på såsen bli mer åt det bruna hållet än röd som jag har på min gryta. Jag slängde i ganska mycket chili.

Serveringsförslag:
Ris
Naan eller vitlöksnaan
Raita
Indisk tomatsallad

Gör såhär:
Skär köttet i bitar, krydda det med ca 1 tsk salt och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och låt marinaden stå i 30 min. Mixa sedan marinaden helt slät med en mixer. Häll marinaden över köttet, blanda väl. Täck köttet ordentligt och låt marineras i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Hetta upp 0,5 dl olja i en rymlig gryta. Lägg köttet med marinaden i grytan och stek under omrörning i ca 5 min. Tillsätt hackad lök och stek lite till. Vänd tomatpuré, paprikapulver och stek en stund till. Tillsätt ca 5 dl hett vatten, smaksätt med salt. Låt grytan puttra under lock på medelvärme i ca 1,5-2 timmar, koktiden kan variera beroende på köttet du använder. Lyft på locket och rör om i grytan med jämna mellanrum. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns torrt i grytan. När köttet börja kännas mör och inte har så lång koktid kvar lyfter du bort locket och låter grytan puttra i ca 30 min utan lock, tills såsen tjocknar.

Servera med ris eller naan. Ha gärna yoghurt eller raita bredvid för att bryta av hettan från chilin.      

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Karin
    18/10/2017 at 13:21

    Kan man använda äppelcidervinäger?

    • Reply
      Zeina
      18/10/2017 at 14:02

      Det kan man göra 🙂

  • Reply
    Neila
    18/10/2017 at 21:21

    Hej Zeina! Du skriver vinäger men inte vilken sort. Spelar det någon roll vad för sort vinäger man använder? Vad har du själv använt för sort?
    Vänligen Neila

    • Reply
      Zeina
      18/10/2017 at 21:56

      Hej,
      Jag har använt vanlig vit vinäger. Man kan även använda äppelcider- eller röd vinäger. Ättika blir för starkt:-D

      • Reply
        Neila
        19/10/2017 at 22:14

        Tack bästa Zeina <3

  • Reply
    Richard Pettersson
    20/10/2017 at 16:06

    Min marinad skar sig! Började mixa allt efter att ha stått i en haltimme och dra. Tror vinägern skar sig mot kokosmjölken, är det ens möjligt? Vad gör jag? Eller gör jag ingenting, det kanske kokar ihop sen i grytan?

    • Reply
      Zeina
      21/10/2017 at 00:21

      Hej,
      Hur gick det? Det är nog ingen fara om det skar sig. Förhoppningsvis blev det bättre när du kokade såsen?

      • Reply
        Richard Pettersson
        21/10/2017 at 02:29

        Hällde i lite mer kokosmjölk och körde i mixern och då blev det lite bättre. Sen blev allt jättebra och jättegott när det stått och kokat ihop i grytan! 🙂 Och tack för alla dina spännande recept!

        • Reply
          Zeina
          21/10/2017 at 09:31

          Åh så bra! Tack själv. Önskar dig en superfin helg. Kram/Zeina

    Leave a Reply

    20 + sexton =