Igår hade jag gäster och jag bjöd på grillade lamkotletter som jag serverade med massa gott bredvid. Det blev en riktig kalasmiddag som gjorde succé!
6-8 portioner
8 st lammkotletter (ca 1,8 kg)
Marinad:
1 dl olivolja
1 citron
4 st vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
1 msk torkad timjan
1,5 tsk dijonsenap
1 msk paprikapulver
Svartpeppar & salt
Garnering:
Färsk timjan
Citronskivor
Detta serverade jag vid mina kotletter:
Ugnsrostade rotfrukter som jag smulade fetaost över vid servering
Kall bearnaisesås
Muhammara
Baba ganoush
Tabouli
Grillade grönsaker
Orientaliskt tunnbröd
Turkisk yoghurt med zaatar och olivolja
Gör såhär:
Mortla vitlöksklyftorna till strimlor eller hacka dem i bitar. Rivet skalet från en hel citron (bara det gula) och pressa hela citronen. Blanda citronsaft, citronzest, vitlök och resten av ingredienserna till marinaden i en skål. Häll marinaden över lamkottletterna och massera in den i köttet med händerna. Täck lamkotletterna med plast och låt gärna marineras i kylen några timmar eller över natten. Om du inte har tid att låta kotletterna marineras kan du låta dem stå i rumstemperatur i 30 min. Om köttet har varit i kylen låter du den stå i rumstemperatur en stund (ca 20 min) innan du slänger den på grillen.
Grilla kotletterna på grillen ca 2-4 min på varje sida. Tiden kan variera beroende på hur tjocka skivor du har och hur du vill ha ditt kött. 2 min på varje sida ger dig rosa kött i mitten. Du kan även steka lamkotletterna i stekpanna med smör i 2-4 min på varje sida. Lägg köttet på serveringsfat, garnera med färsk timjan och citronskivor. Servera genast med önskat tillbehör.
Hej! Tack för dina fina recept! Kan man ha lammkotletterna i ugnen istället? Gott nytt år kram sara