Högrevstacos inspirerad av Carnitas, en mexikansk klassiker som egentligen görs på fläskkarre. Köttet tillagas i en läcker marinad långsamt tills det blir riktigt saftigt och faller isär. Fantastiskt gott att servera med pico de gallo, roven cheddarost och tortillabröd. Om du gillar sötma kan du tillsätta 0,5 dl brunt farinsocker i marinaden, det ger köttet en “sticky” konsistens och god sötma. Tillsätt sockret i såna fall samma steg nät du tillsätter apelsinjuicen i receptet nedan.
6 portioner
1,5 kg högrev
2 st apelsiner
2 st lime
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
2 msk japansk soja eller fond
Ca 0,5 dl rapsolja
Kryddor:
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
1 msk chipotlepasta eller 2 tsk rökt paprikapulver
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Pico de gallo (3 tomater, 0,5 rödlök, 1 kruka koriander, 1 grön chili hackade fint och blandade med juice från 2 lime och salt)
Tortillabröd
Riven cheddarost
Recept på chiligryta med svarta bönor hittar du HÄR! vegansk chili HÄR! och carne guisada HÄR!
Gör såhär:
Skär köttet i bitar. Strö över alla kryddor (förutom salt och peppar) och blanda in det ordentligt i köttet. Låt gärna köttet marineras några timmar i kylen eller så tillagar du det direkt. Antingen kan du steka köttet i olja i en stekpanna tills det får färg runt om, stek det på hög värme för att få en fin stekyta. Eller lägg köttet i en långpanna, ringla olja över och tillaga mitt i ugnen på 225° i ca 10-15 min, tills köttet får stekyta.
Värm ugnen till 175°. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Riv apelsinzest från två apelsiner över köttet. Pressa apelsinerna och lime, häll juicen över köttet. Hacka vitlöksklyftorna och löken grovt, lägg i grytan. Tillsätt soja/fond, salt och peppar. Blanda och smaka av vätskan i grytan. Tillsätt eventuellt mer kryddor eller salt. Om det känns torrt i grytan kan du tillsätta lite vatten, det ska dock inte vara för mycket vätska. Lägg ett lock på grytan. Tillaga mitt i ugnen i ca 2h, tills köttet är färdiglagat. Servera med tortillabröd, riven cheddarost och pico de gallo.
Herregud vad hungrig jag blev nu.
Ser ju hur gott ut som helst.
Ska köpa med mig lite högrev hem nästa gång jag är i butik.
Jag som hade en bit högrev med väldigt mycket senor, men köttet blev så mört att det smälte i munnen. Jättegott!
Hej. Funkar det bra att laga köttet i lergryta?
Med vänlig hälsning, Sverker
Så mör och god, jag lät den stå i ugnen mer än två timmar. Men fantastiskt gott recept!
Detta har blivit ett favoritrecept för mig. Supergott!
Jag har lagat detta flera gånger, denna gång la jag även till morötter och kikärtor. Sedan serveras det till nudlar. Det blev så gott!