Japansk laxsida med chilimajonnäs

Saftig laxsida med japanska smaker serverad med chilimajonnäs och glasnudelsallad. Alldeles fantastiskt gott! Laxen är lika ljuvlig att servera kall som varm. På bloggen har jag många läckra recept på laxsida, HÄR! finns tacolaxsida, HÄR! laxsida med smör och vitlök, HÄR! laxsida med färskost och HÄR! laxsida med citron och örter.
6 portioner
Ca 1,5 kg laxsida
1 dl vatten
Marinad till laxen:
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
0,5 dl söt soja (ketchap manis funkar jättebra, kan bytas ut mot 4 msk honung)
0,5 dl japansk soja
Saften och rivet skal från 1 lime
Salt & peppar
Garnering:
1 msk sesamfrön
Salladslök
Lime
Chilimajonnäs:
1,5 dl majonnäs
Ca 3-4 msk sriracha
2 msk ketchup
1 lime
1 salladslök
Salt

Serveringsförslag:
Glasnudelsallad

Gör såhär:
Chilimajonnäs: Finhacka salladslöken. Lägg majonnäs, srircha, ketchup, salladslök, rivet skal från lime och limesaft i en skål. Smaka av med salt och blanda. Ställ gärna i kylen en timme innan servering.

Laxen: Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Jag gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten. Det är dom som gör laxen god och dom vill vi behålla i laxen. Pensla marinaden på laxen. Låt gärna laxen marineras en stund. Strö på sesamfrön precis laxen åker in i ugnen.

Värm ugnen till 180°. Precis innan laxen ska in i ugnen lägger du 1 dl vatten runt om laxen på foliet, (inte på den). Vattnet gör laxen saftig. Ta in i mitten av ugnen och tillaga i ca 30 min.  Garnera gärna laxen med salladslök och servera limeklyftor bredvid. Servera med chilimajonnäs och glasnudelsallad.

 

Join the Conversation

  1. Elisabeth says:

    Hej Zeina!
    Ser jättegott ut!
    Men jag undrar vad du har i den lilla skålen bredvid chilimajonnäsen och hur du använder den.
    Mvh
    Elisabeth

    1. Gülay says:

      Elisabeth det som är i lilla skålen det är dressingen till nudelsallad. Recept finns under nudelsallad:)

  2. Åh lax är så gott. Kikar ofta in på din blogg och blir inspirerad till en god middag. Tack kram från Nina

  3. Malin says:

    Vilken god laxrätt! Hade bråttom och gjorde m ris, men nästa gång blir det nudelsalladen också!

  4. Yvonne says:

    Den här laxen ser jättegod ut, kan man servera något annat än nudelsallad till, något enklare

    1. Anonym says:

      Ris är gott till!

  5. Japanska smak-spektrat är något som lockar mer och mer.

  6. Carina says:

    Mycket gott !

  7. Bongo Berry says:

    Jag tycker om korv

  8. Anita says:

    Din lax med glasnudelsallad var verkligen god. Tack för bra recept.

  9. Är i färd med att laga, verkar supersmarrigt. Men 3-4 msk sriracha låter väldigt mycket – ska det vara tsk?

  10. Hej! Vi var 16 personer på familjeträffen den 26 mars 2022 och alla älskade Zeinas japanska laxsida med såser/marinader och nudelsallad.

  11. Teddy says:

    Fantastiskt gott, grymt jobbat. All respekt för dig.

    1. Agneta says:

      Min laxsida fick inte samma fina yta som din, ska man skruva upp värmen eller vad har du gjort?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close