Libanesisk husmanskost. Kafta bel sonije, betyder köttfärsblandning i långpanna. Kafta är oftast köttfärs som blandas med persilja, finhackad lök och kryddor. Det finns många olika recept på kafta, du hittar kaftakebab HÄR! kafta med grönsaker HÄR! kafta i tahinasås HÄR! och turkiska köfte HÄR! Denna rätt är en typisk libanesisk vardagsrätt som är enkel att laga.
1 långpanna, ca 6 portioner
Biffarna:
800 g köttfärs
Ca 2 dl finhackad persilja
1 lök
1,5 tsk sju kryddor- recept HÄR! om du vill göra egen mix
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar
Topping:
Ca 4 st potatisar
3 tomater
Tomatsås:
4-5 msk tomatpuré
Ca 8 dl vatten
1 tsk sju kryddor
1,5 tsk salt eller 1 buljontärning
TIPS! Du kan krydda färsen med dina favoritkryddor om du inte vill ha i sju kryddor.
Serveringsförslag:
Ris med vermicelli- recept HÄR!
Gör såhär:
Skala och skär potatisarna i runda bitar, fritera dem gyllene och låt rinna av på papper. Skär tomat i runda skivor. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. Forma små biffar eller platta ut hela färsblandningen till en stor platta som täcker en hel långpanna. Lägg potatisskivor på och slutligen tomat. Späd ut tomatpuré med hett vatten och blanda i salt eller buljong. Häll över färsen, strö över en nypa sju kryddor och svartpeppar. Värm ugnen till 250°. Ta in plåten på näst sista falsen i ugnen. När tomatsåsen börjar puttra sänker du värmen efter 10 min till 200°. Låt tillagas i ca 15-20 min. Servera med ris och sallad.
Blir dagen mat. Åter tack för all underbar inspiration. Hela familjen älskar dina recept. Forsätt med din superfina blogg
UNDERBART! Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar, så glädjande att läsa. Hoppas att det smakar 🙂 Mvh Zeina
Vilken buljong kan man använda? 🙂
Det funkar bra med vilken sort som helst, vegetarisk, kött eller hönsbuljong funkar alldeles utmärkt 🙂
Lagade den här maträtten idag och det blev så fantastiskt gott! Stort tack för din fina blogg, Zeina! =)
Zeina. Kan man skippa stekning av potatisen, och bara lägga dem i långpannan direkt och sedan låta den gräddas i ugnen tillsammans med övrig mat? Om detta går, måste tiden för hur länge maten skall gräddas, justeras till något längre? I så fall, hur länge? Tänkte göra denna imorgon och måste veta innan dess. Tack för en grym blog! 🙂
Hej,
Det funkar absolut. Förläng koktiden med minst 15 min.
Lycka till och hoppas att det smakar. Kram /Zeina
Men Jeeeezzz va gott. Jag valde att göra precis som i receptet, fast jag stekte köttfärsröran (jag vill gärna ha den där stek-färgen på färsen) å gjorde allt som en gryta. Sen fick det nog puttra närmare en timme. Å de friterade potatisarna gjordes allra sist, strax innan serveringen. Sambon älskade det lika mycket som jag själv å sa direkt “Det här måste du laga ofta”
DET är ett gott betyg!