Shawarma är en blandning mellan kebab och pulled beef. Det är så gott att det nästan är för gott! Det finns en precis likadan variant med kyckling, recept hittar du HÄR! Köttet ska marineras i flera timmar för absolut godast smak och konsistens. Det serveras i en rulle som kebab tillsammans med tarator (kebabsås gjord på tahini) och grönsaker. Mmmm…
6 portioner Shawarma
1 kg nötkött, tex fransyska eller högrev
Marinad:
2 dl turkisk yoghurt
0,5 dl ketchup
0,5 dl olivolja
3 st pressade vitlöksklyftor
4 msk vitvinsvinäger
1 pressad citron
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1,5 msk shawarmakrydda (finns i orientaliska affärer eller gör en egen)
Gör egen shawarmakrydda:
1 msk malen spiskummin
1 msk korianderpulver
1 msk vitlökspulver
1 tsk kardemumma
1/2 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk mald kanel
Garnering:
2 paprikor i valfri färg
1 stor gul lök
Tillbehör:
Tarator– tahinisås
Pitabröd
Gör såhär:
Putsa köttet, skär bort senor men behåll gärna fett på. Skär sedan köttet i strimlor. Blanda alla ingredienser ordentligt till marinaden och häll över köttet. Blanda väl, täck formen ordentligt och ställ i kylen i minst 8 timmar, gärna 12 timmar. Innan det är dags att tillaga köttet låter du den stå i rumstemperatur en stund.
Värm ugnen: 150° vanlig ugn och 120° för varmluftsugn. Hacka lök och paprika, blanda med köttet och lägg sedan i en ugnsform eller en gjutjärnsgryta. Har du en ungsform måste du se till att täcka den ordentligt med grillfolie, se till att det inte finns några öppningar någonstans, annars blir köttet torrt. Har du en gjutjärnsgryta kan du täcka den med grytlocket. Tillaga mitt i ugnen i ca 3 timmar. Ta ut formen efter 3 timmar och smaka på köttet, den ska vara helt mör. Om den känns klar tar du bort folie/locket, höjer ugnsvärmen till 200° och tillagar den i 10-15 till. Köttet ska få lite stekyta. Ta ut och servera med grönsaksstavar och sallad. Pitabröd och tarator.
Gjort enligt receptet. Täckt glasform i ugn. 3 timmar i120*. Köttet lite segt och väldigt vattnigt i formen. Vad har jag gjort fel?
Wow. Det vattnas i munnen. Kan inte vänta med att smaka.
Tror du att det skulle bli bra om man gjorde detta i tryckkokare?
Hej,
Kan man använda kalvbringa, el är högrev bättre?
Går det att utesluta spiskummin o vinäger? Ersätta dessa med något?
Tänkte laga detta imorn
Jag brukar använda färskpressad citronsaft i stället för vinäger. Det är det syrliga man är ute efter. Sannolikt blir det gott även utan spiskummin? Jag har lagat både nötkötts-och kycklingshawarman och de blev supergoda. Tog lite mindre marinad efter att ha läst kommentarerna här.
Tog bara halva mängden yoghurt/marinad men det blev blött som en gryta/soppa, gott annars
Lagade detta i min tryckkokare- Crockpot Express. Använde kyckling lår – tog ut benen. Skar sedan köttet i strimlor. Blandade alla ingredienser ordentligt till marinaden och hällde över köttet. Hade inte tid till att köttet skulle stå kände och marinera. Jag stekte köttet i omgångar tills den fick lite färg men inte genomstekt. La tillbaka alla bitar i crockpot och satte på tryck kokar funktionen på 4 min. Det blev en del sås och köttet blev mört. Använde en tortilla och la kött med dens sås över med gurka, lök och tomat. Blev väldigt gott
Lagade detta med högrev
Gott men starkt tyckte vi
Gjorde på fläskytterfile, gjorde efter nöt receptet, funkade ypperligt
Och mycket gott det med
Jag blev väldigt besviken på detta recept. Det blev snarast en vattning röra för min del och smakade väldigt mycket vinäger. Ska det verkligen vara 4 msk vinäger i marinaden?