Lobie bi lahme är en mustig gryta med gröna bönor och kött. Som de allra flesta libanesiska grytor smaksätts tomatsåsen med färsk tomat, koriander, mycket vitlök och sju kryddor. Blir en smakrik blandning, nästan som en fest för smaklökarna. Gillar du chili kan du gärna tillsätta det i grytan för att få lite sting på den.
6-8 portioner Lobie bi lahme
Ca 700 g valfri grytkött i bitar
300 g djupfryst eller färsk haricotverts (gröna bönor)
1 bunte koriander (ca 1 dl finhackad, funkar även med djupfryst koriander)
1 vitlökshuvud
1 gul lök
7 msk tomatpuré
2 röda tomater, skalade och finhackade (kan bytas ut mot 1 burk krossad tomat)
Ca 1 liter hett vatten
0,5-1 tsk sju kryddor- recept hittar du HÄR!
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Ris med vermicelli-recept HÄR!
Recept på vegetariskt lobia hittar du HÄR!
Recept på vegansk lobie hittar du HÄR!
Gör såhär:
Börja med förberedelserna till grytan. Mortla vitlöksklyftorna till strimlor, hacka löken i tärningar, skala och hacka tomaterna. Hacka koriander och skär köttet i önskad storlek.
Hetta upp olja i en stor kastrull, bryn lök och kött tills köttet får färg. Vänd i vitlöken och fräs lite till. Vänd sedan i tomat och koriander, fräs i 3-4 minuter under omrörning. Vänd i tomatpuré, fräs ytterligare 1 min. Häll över hett vatten, krydda med salt, peppar och koka upp. Låt sedan få puttra under lock tills köttet är helt mört, ca 1,5-2 timmar. Rör om då och då, tillsätt eventuellt mer vatten vid behov. Skär bönorna i ca 2 cm långa bitar. Hetta upp olja och fräs bönorna under omrörning i ca 2-3 min. Blanda ner bönorna i grytan, krydda med sju kryddor och låt allting få puttra i ytterligare 20-30 min. Servera med ris och sallad.
Ser otroligt gott, mustigt och smakrikt ut!
Ja visst gör den? Den är super god. Tack för att du skrev några rader. Kramar från mig /Zeina
Libanesiskt är så gott och Otroligt bra blogg / CAM. Göteborg
Tusen tack 😀 kram
Kan man hoppa över koriander har inte de hemma?
Det funkar jätte bra utan koriander 🙂
Grytkött.. Vilket kött ska jag köpa hos kötthandlaren? Jag är så dålig på vilka köttdelar som passar till vad…
Högrev, grytbitar av lamm eller kanske fransyska funkar bra 🙂
Du har verkligen en helt fantastisk matblogg och så duktig
Tack så jättemycket ❤
Zeina jag är så glad att jag hittat din sida jag visste om dig från Facebook sida .
Jag tror att du är libanesisk stämmer det.
Dina recept är så enkla att testa och smaskig.
Good luck Zeina .
Tack snälla. Så trevligt att du har hittat hit. Ja, jag kommer från Libanon. Ha det fint! Kram /Zeina
Gjorde nyss denna och måste säga att nästa gång jag gör den skall jag ha i 1liter oxbuljong istället för vatten. Det hade nog lyft den ytterliggare. Annars ett bra recept.
Den är väldigt god . Har gjort den flera gånger och familjen tyckte också om det
Asså det här blev galet gott
Modifierade lite…Använde kycklingfilé (kokade kortare tid än enl recept, men nästa gång provar vi med högrev för att koka längre å se vad skillnaden blir) och sen skärbönor istället för haricotverts samt hade inte koriandern i utan toppade istället…(alla i familjen tycker inte om koriander) Plus lite chili för att hotta upp den lite. Rekommenderas starkt
Tack för alla färgrika, goda och bra recept!
Letar först på din sida då jag söker recept att laga.
Stort TACK
Ska bjuda på middag och gäster kommer från Indien, Grekland, Kina Sverige, Nederländerna och Iran. Vad bjuder man på för att passa alla smaklökar. Någon gillar mycket starkt till lite mer “lagom”?