Jag älskade maten som serverades i skolan och mandelfisk var en av mina favoriter. En bit torsk som får gotta sig under ett täcke av en kryddig röra och mandel. Lyxig mat som går snabbt och enkelt att laga. God att avnjutas som en vardagsrätt eller när man vill bjuda sina gäster på något gott. Jag serverar min fisk med citronsås och potatis, det du!
4 portioner mandelfisk
Fisken:
400 g torskfile (torskblock eller torskrygg)
50 g smör
1 dl ströbröd
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad persilja eller 2-3 msk finhackad färsk/djupfryst
1 tsk torkad oregano
Salt & peppar
1 dl vatten
1 msk citronsaft från en färsk citron
Ca 50 g mandelspån
Citronsås:
25 g smör
3,5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
4-5 msk citronsaft från färsk citron
Salt & peppar efter smak
0,5-1 tsk gurkmeja (ger såsen en härlig gul färg)
Serveringsförslag:
Potatis
Riven morot eller ärtor
Gör såhär:
Fisken: Tina upp fisken och lägg i en ugnsform. Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Smält smöret i en kastrull, pressa i vitlöksklyftan och blanda med alla kryddor. Rör i vatten, citron och slutligen ströbröd. Smeta röran på fisken och strö på mandeln. Baka fisken mitt i ugnen i ca 20 min, tiden kan variera beroende på hur stora/tjocka fiskbitar du har. Ta ut och servera med citronsås, ärtor och potatis.
Citronsås: Smält smöret och fräs mjöl och gurkmeja några sekunder. Du kan utesluta gurkmejan, men då får du en vit sås. Tillsätt mjölk, salt och peppar, koka upp såsen under omrörning. Låt sjuda långsamt i 2-3 min. Pressa i citronsaft och servera!
Men åh! Vad jag har velat ha just detta recept! <3
Jessica
Ja det gör du rätt i 😀 /Kram
Så nu är det bokmärkt äntligen och ska provas nästa gång det står fisk på matsedeln! Ska bli så spännande och häftigt att få sätta tänderna i en av de godaste skolmiddagarna vi minns:)
Kram på dej Zeina!
Härligt 😀 Den är verkligen sååå god!
Ha det fint. Kram
Åhhh tack Zeina! En av skolans bättre rätter!Detta blir dagens middag! 7 åringen såg bilden och tyckte även hon att det såg gott ut!
Så underbart 😀 Kram till dig och din 7-åring!
Tack, detta ska avnjutas ikväll!
Fantastiskt gott. Även två skeptiska barn blev så småningom övertygade om att det är smaskens med mandelfisk.
Och tänk att vi verkar vara en hel generation som håller skolans mandelfisk i kärt minne!
Hej Zeina!
Vet du om det är möjligt att göra en vegansk version av rätten? Jag tänkte kanske med flera lager aubergine skivade i längden med mandolin… Har du kanske erfarenhet av något åt det hållet?
Jag älskar det krispiga mandeltäcket…