Grillat/ Grönsaker/ Libanesiskt/ Röror och guckor/ Vegetariskt

Baba Ganoush – Libanesisk aubergineröra

En god libanesisk dippa med grillad aubergine, citron och sesampasta. Den god att äta som tillbehör bredvid grillat. Även väldigt gott att ätas som den är med pitabröd eller grönsaksstavar. För allra bästa smak ska man gärna grilla auberginerna på en grill över öppen eld, då smakar den riktigt rökig och som en äkta baba ganoush ska smaka. Denna är ett måste på ett mezzebord i Mellanöstern. Om du har på granatäpplesirap som garnering, får den en sötsur smak av sirapen, blir väldigt gott.

1 mellanstor tallrik med Baba Ganoush
4 mellanstora aubergine
1 vitlöksklyfta
4 msk tahini (sesampasta)
En halv eller hel pressad citron (justera syra efter smak)
Salt
Garnering:
Olivolja eller granatäppelsirap
TIPS! Recept på perfekt hummus hittar du HÄR!

Gör såhär:
Nagga auberginerna med en kniv, räcker med 2 hack på varje. Lägg på ett galler och ställ på en plåt. Jag brukar klä plåten med alaminiumfolie så slipper man stå och skrubba den sen. Grillar du auberginerna på utegrillen blir de ännu godare och får den perfekt rökiga smaken.

Värm ugnen till 250° och ha grillfunktionen på. Ta in plåten med gallret på i mitten av ugnen, lägg auberginerna på gallret, och grilla auberginerna. När skalet mörknar och auberginerna mjuknar inuti så är de färdiga. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min beroende på hur stark ugn du har. Ta ut dem från ugnen, lägg i en kastrull och lägg ett lock över. Låt dem svettas och svalna där. Den rökiga smaken tränger igenom auberginerna bättre då. Skala auberginerna, låt rinna av i en sil. Finhacka eller finfördela med en gaffel. Om du vill ha en helt slät röra så kan du mixa dem snabbt med en stavmixer. En smaksak hur man vill ha konsistensen på röran.

Skaka tahiniburken ordentligt. Blanda sedan tahini, pressad vitlöksklyfta , salt och citron i skål. Vispa tills det blir en fast massa. Blanda i auberginerna och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt. Ställ i kylen en stund så den får stelna och smakerna får komma fram lite innan servering. Lägg upp på en tallrik, gör ett fint mönster med en sked, ringla olivolja eller granatäppelsirap på. Servera!
baba ganoushbaba qanoush

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Jessica Giandomenico
    05/05/2016 at 23:15

    Jag var på söndagslunch i helgen, med en libanesisk gäst. Hon hade med sig baba ganoush, gjord precis som du skriver: med grillade auberginer. Gud så gott! Man verkligen kände röksmaken!
    Jag måste hitta tahini och göra en stor omgång här hemma!

    • Reply
      Zeina
      07/05/2016 at 00:45

      Det är så gott verkligen 😀 speciellt om man grillar aubergine över öppen eld

  • Reply
    Anette
    18/09/2016 at 18:47

    Halloj! Ungefär hur länge håller den i kylen?

    • Reply
      Zeina
      18/09/2016 at 19:59

      Hej,
      Ca 4-5 dagar

  • Reply
    Linnéa - The Hungry Gosling
    31/01/2017 at 17:49

    Så gott det ser ut! 🙂

  • Leave a Reply

    nitton − tolv =