En god libanesisk dippa med grillad aubergine, citron och sesampasta. Den god att äta som tillbehör bredvid grillat. Även väldigt gott att ätas som den är med pitabröd eller grönsaksstavar. För allra bästa smak ska man gärna grilla auberginerna på en grill över öppen eld, då smakar den riktigt rökig och som en äkta baba ganoush ska smaka. Denna är ett måste på ett mezebord i mellanöstern. Om du har på granatäpplesirap som garnering, får den en sötsur smak av sirapen, blir väldigt gott.baba qanoush
1 mellanstor tallrik med Baba Ganoush
4 mellanstora aubergine
1 liten vitlöksklyfta
4 msk tahini (sesampasta)
En halv eller hel pressad citron (smaksak hur surt du vill ha den)
0,5 tsk salt
Garnering:
Olivolja eller granatäpplesirap

Gör såhär:
Nagga auberginerna med en kniv, räcker med 2 hack på varje, annars spricker de när man grillar dem. Lägg på ett galler och ställ på en plåt. Jag brukar klä plåten med alaminiumfolie så slipper man stå och skrubba den sen. Grillar du auberginerna på utegrillen blir de ännu godare och får den perfekt rökiga smaken.

Värm ugnen till 250° och ha grillfunktionen på. Ta in plåten med gallret på i mitten av ugnen och grilla auberginerna. När skalet mörknar och auberginerna mjuknar inuti så är de färdiga. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min beroende på hur stark ugn du har. Ta ut dem från ugnen, lägg i en kastrull och lägg ett lock över. Låt dem svettas och svalna där. Den rökiga smaken tränger igenom auberginerna bättre då. Skala auberginerna, låt rinna av i en sil. Finhacka eller finfördela med en gaffel. Om du vill ha en helt slät röra så kan du mixa dem snabbt med en stavmixer. En smaksak hur man vill ha konsistensen på röran.

Skaka tahiniburken ordentligt. Blanda sedan tahini, pressad vitlöksklyfta , salt och citron i skål. Vispa tills det blir en fast massa. Blanda i auberginerna och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt. Ställ i kylen en stund så den får stelna och smakerna får komma fram lite innan servering. Lägg upp på en tallrik, gör ett fint mönster med en sked, ringla olivolja eller granatäppelsirap på. Servera!
baba ganoush
baba qanoush9

Kopiera