God grekisk gryta med gröna bönor och potatis i tomatsås. Servera som en hel måltid med en bit bröd eller som tillbehör vid grillat. Rätten är lika god att servera varm som kall. Jag friterar potatisen innan jag vänder ner i grytan. Du kan istället koka den sidan av eller låta koka i tomatsåsen om du föredrar det.
4-6 portioner
1 kg färska gröna bönor (skärbönor eller haricot verts)
1 kg färska mogna tomater (eller 2 frp krossad tomat)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g fast potatis
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning och eventuell fritering
Olivolja till garnering
Serveringsförslag:
Bröd
Recept på fler rätter med gröna bönor: Libanesisk lobia bi zeit (vegansk), lobia bi lahme (innehåller kött), persisk lobia polo (risrätt med färs) eller grekisk fasolaika me kota (kycklinggryta)
Gör såhär:
Hacka bönorna i lika stora bitar, ca 2 cm. Hacka lök i tärningar och vitlök fint. Hacka tomaterna i små tärningar. Hetta upp rapsolja, stek lök på medelvärme under omrörning. Vänd i bönorna stund under omrörning. Se till att du steker bönorna ordentligt utan att de bränns vid.
Vänd i vitlök och stek nån minut till. Vänd i tomathacket, tomatpuré och stek allting under omrörning. Lägg ett lock på grytan och låt allting puttra en stund tills bönorna mjuknar, ca 20 min.
Under tiden bönorna puttrar delar du potatisarna i mindre bitar. Fritera bitarna gyllene i rapsolja och låt rinna av på papper. Vänd sedan ner med bönorna och låt allting få puttra i 10 min till. Smaka av med salt och peppar. Ringla olivolja över och servera.
Tack för receptet, det var jättegott.
Hej, om jag låter potatisen koka med i tomatsåsen, ska den då koka med under hela tiden? Dvs 20 + 10 min?