Saftiga och kryddiga rumänska biffar. Mici, även kallade mititei och beskrivs som skinnfria korvar. Allra godast blir mici om man grillar korvarna över eld på grillen men det funkar förstås alldeles utmärkt att steka dom också. Servera korvarna med klassiska korvtillbehör eller i pitabröd med kebabsås.
4 portioner
1 kg färs (läs tips nedan)
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk korianderpulver
0,5 tsk mald anis (läs tips nedan)
1 tsk bikarbonat (gör biffarna saftiga)
1 buljongtärning eller 1 msk fond (grönsak- eller köttsmak)
0,5 dl kolsyrat vatten (kan ersättas med naturell vatten)
Salt & peppar
Olja till stekning
Serverigsförslag:
Senap och pommes frites
TIPS! I autentiska mici har man blandfärs men här kan du fritt använda färs efter smak, det ska gärna färs med hög fetthalt. Jag har mixat nöt och lammfärs men växtbaserad formbar färs funkar också strålande! Mald anis kan vara svår att hitta i mataffären, jag tog istället kryddpeppar.
Recept på cevapi med kajmak hittar du HÄR! och rumänska köttbullar HÄR!
Gör såhär:
Om du har en matberedare ska du gärna mixa färsen snabbt några varv tills den blir finmald i konsistensen. Om du inte har en matberedare kan du istället knåda färsen ordentligt senare.
Lös upp buljong med kolsyrat eller neutralt vatten, tillsätt bikarbonat och ställ åt sidan. Lägg färsen i en bunke, tillsätt alla kryddor, pressad eller riven vitlök och buljongen. Blanda färsen ordentligt (om du inte har mixat färsen kan du gärna knåda den i ca 2 min). Täck gärna bunken med plast och låt gotta till sig i kylen minst två timmar eller över natten för godast smak. Om du inte har tid kan du börja forma biffarna direkt.
Forma smala biffar, ca 10 cm långa. Hetta upp stekpanna och stek 3-4 min på varje sida. Servera nystekta och varma på samma sätt som du skulle servera korv, med tex bröd/potatisklyftor, senap och ketchup. Jag blandade ihop lite turkisk yoghurt, majonnäs och vitlök som jag serverade med grönsaker och pitabröd.
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉