Persiskt/ Ris

Persiskt ris med saffran

Persiskt ris är vackert med sin saffransgula topping. Ett luftigt ris med en mycket speciell och god smak. Riset serveras med en klick smör och ett gott tillbehör, en gryta eller grillat. Knepet  för att få den rätta konsistensen och riktigt luftigt ris är att tvätta bort all stärkelse som finns i riset. Det är viktigt att välja ett basmatiris av bra kvalité för annars kan det lätt bli klibbigt ris. Ett steg för steg recept som visar hur du lyckas på bästa sätt.

Gör såhär:
Välj ett basmatiris av bra kvalité. Mät upp önskad rismängd i en rymlig skål, 1 dl ris är 1 portion. Tvätta ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna. Blötlägg sedan riset i ljummet vatten och låt stå i rumstempratur i minst 2 timmar, gärna över natten.

Sila av riset, tvätta försiktigt igen. Koka upp vatten, salt och några droppar citronsaft i en stor och rymlig gryta. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten.Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris.

Lägg stekta potatisskivor (går att utesluta) i botten av en rymlig gryta. Lägg riset i grytan och forma det till ett “berg”. Gör sedan små gropar i riset (se bilderna i bildspelet), salta riset och häll på ca 2 dl hett vatten. Vattnet ska inte täcka riset, det räcker att det lägger sig på botten. Det ska bildas ånga i grytan. Klä kastrullocket med en ren kökshanduk och lägg på locket. Koka upp på medelhögvärme i ca 4 min och sänk temperaturen till låg värme. Låt tillagas långsamt i ca 15 min. Lyft sedan på grytlocket, släpp ut ånga och fluffa till riset med en gaffel.

Hetta upp ca 1 msk olja per 1 dl ris, låt bli ordentligt varmt och häll sedan över riset. Blanda ordentligt. Ha ett litet glas saffransvatten förberett, saffran som du har blandat med hett vatten och låtit stå i rumstemperatur i minst 1 timme. Värm upp vattnet på nytt och blanda med 1/4 av riset. Lägg upp det vita riset först och toppa sedan med saffransriset!

Tvätta torkad zereshk (berberibär) ordentligt, de kan innehålla sandkorn. Stek sedan i lite smör, krydda med lite socker och garnera riset.
Servera gärna med Djoje Kebab, recept finns HÄR!

Dessa två rissorter passar bra när man ska laga persiskt ris. De är mer “tåliga” och kan blötläggas i flera timmar utan att riset blir klibbigt. Du får fluffiga riskorn. De hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker. Skulle du ta ett vanligt ris så skulle du bara få gröt av det hela.

Dessa två rissorter passar bra när man ska laga persiskt ris. De är mer “tåliga” och kan blötläggas i flera timmar utan att riset blir klibbigt. Du får fluffiga riskorn. De hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker. Skulle du ta ett vanligt ris så skulle du bara få gröt av det hela.

r2r4
r5r7r9
r10r17r19
r22persiskt ris

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

22 Comments

  • Reply
    Grillade grönsaker - Zeinas Kitchen
    09/12/2014 at 21:45

    […] Previous story Persiskt ris med saffran […]

  • Reply
    Djoje Kebab- Persiska kycklingspett med saffran - Zeinas Kitchen
    09/12/2014 at 21:59

    […] Next story Persiskt ris med saffran […]

  • Reply
    Ghorme sabzi - Zeinas Kitchen
    03/05/2015 at 21:07

    […] Servera med persiskt ris och picklade grönsaker. http://zeinaskitchen.se/persiskt-ris-med-saffran-ett-luftigt-ris-som-smakar-valdigt-gott/ […]

  • Reply
    Kebab Kobideh- Persisk kebab - Zeinas Kitchen
    14/06/2015 at 17:16

    […] Ta ut och servera genast med grillad tomat, persiskt ris, en klick smör och yoghurt. Recept på riset finns HÄR! […]

  • Reply
    Djoje Kebab- Persiska kycklingspett - Zeinas Kitchen
    16/06/2015 at 06:22

    […] med persiskt ris, recept finns HÄR!. Grillade grönsaker passar även bra till, recept finns […]

  • Reply
    Sanaa
    18/06/2015 at 10:58

    Hej! Jag tänkte bara fråga vad för märke du har på detta riset som du använder här? 🙂

  • Reply
    Bästa sättet att tillaga basmatiris på - Zeinas Kitchen
    16/08/2015 at 07:41

    […] 6. Recept på persisk ris med saffran hittar du HÄR! […]

  • Reply
    anonym
    18/09/2015 at 09:02

    Riset blev perfekt! Men saltade vattnet och det smakade ändå osaltat då jag var rädd att översalta det.

    Hur mycket salt häller du i ungefär i vattnet per portion?

    • Reply
      Zeina
      18/09/2015 at 10:42

      Hej 🙂 Så bra att riset blev perfekt. Ca 1/4 tsk salt per portion brukar jag ta Mvh Zeina

  • Reply
    KEBAB- Mina bästa recept på kebab och goda tillbehör - Zeinas Kitchen
    27/10/2015 at 11:04

    […] ris– Luftigt ris med saffran. Recept HÄR! Basmatiris– Hur du tillagar basmatiris på bästa sätt. Recept HÄR! Bulgur- Bulgur med […]

  • Reply
    Lobia Polo- Persiskt ris med gröna bönor och kött - ZEINAS KITCHEN
    01/04/2016 at 10:05

    […] är kända för sitt ris och de har många fantastiska recept som adas polo och persiskt ris med saffran. Hemligheten bakom deras ris är att främst använda en rissort av bra kvalité (se bild för […]

  • Reply
    Libanesisk buffé- Vegansk presslunch - ZEINAS KITCHEN
    23/05/2016 at 14:17

    […] bulgur (glutenfritt) Baba ganoush (aubergineröra) Hummus Vinbladsdolma Ris Foul (bönröra) Persiskt ris Stekta grönsaker med tomatsås (recept finns längre ner på sidan) Receptförslag på vegansk […]

  • Reply
    Ramadan veckomeny 1 - ZEINAS KITCHEN
    30/05/2016 at 01:03

    […] Soppa- Harira Sidorätt- Persiskt ris […]

  • Reply
    Ramadan veckomeny 2 - ZEINAS KITCHEN
    12/06/2016 at 22:53

    […] Sidorätt- Persiskt ris med saffran […]

  • Reply
    Khoresh gheime- Persisk gryta - ZEINAS KITCHEN
    05/10/2016 at 07:24

    […] 6 portioner Khoresh gheime Grytan: 800 g grytkött (gärna lammkött) 4 dl kikärtshalvor/chana dahl (se bild, kan ersättas med vanliga kikärtor) 1 gul lök 3-4 st torkade lime (se bild) 1,5 tsk gurkmeja 1 tsk kanel Ca 1 dl tomatpuré 2 köttbuljontärningar eller salt Neutral olja till stekning Ca 8 dl vatten Topping: 2 friterade potatisar eller tunna pommeschips Servering: Persiskt ris- recept HÄR! […]

  • Reply
    Ina
    09/01/2017 at 20:30

    Fantastiskt gott ris! Serverade det till ugnsgrillad saffranskyckling. När kycklingen var slut satt vi och slevade i oss av riset

  • Reply
    Persisk salladsfat - ZEINAS KITCHEN
    10/01/2017 at 10:24

    […] det är så nyttigt och stärkande med allt det gröna. På bilden har jag dukat fram fesenjan, persiskt ris, berberibröd, masto khiar och aubergineröra (recept på aubergineröran kommer på bloggen i […]

  • Reply
    Fesenjan- Persisk gryta med valnötter och kyckling - ZEINAS KITCHEN
    10/01/2017 at 10:28

    […] i grytan: Citron och socker (justera mängd efter smak) Servering: Persiskt ris- recept HÄR! Persisk salladsfat- recept HÄR! Brödet på bilden ovan- recept HÄR! Yoghurtdippsåsen på […]

  • Reply
    Khoresht karafs- Persisk sellerigryta - ZEINAS KITCHEN
    26/01/2017 at 11:56

    […] och smör till stekning (neutral olja som tex rapsolja) Servering: Persiskt ris– recept fimps HÄR! Salladsfat– recept finns […]

  • Reply
    Vegansk fesenjan med Oumph! - ZEINAS KITCHEN
    01/02/2017 at 16:38

    […] Citron och socker (justera mängd efter smak) Servering: Persiskt fluffigt ris– recept HÄR! Persiskt ris med tadig– recept HÄR! Persisk salladsfat– recept HÄR! […]

  • Reply
    Mina bästa recept med ris - ZEINAS KITCHEN
    03/03/2017 at 13:55

    […] Det finns oändligt mycket recept med ris och på bloggen har jag massor. Allt från huvudrätter, tillbehör till maten till desserter. I detta inlägg har jag samlat mina bästa recept med ris. Du har många fantastiska recept att välja på. En av mina absoluta favoriter är biryanin och kabuli palaw, festliga och vackra risrätter. Det persiska riset lagar jag ofta, det förhöjer smaken på vilken rätt som helst, finns liksom inget godare än ett fluffigt ris. Ris med vermicelli är en klassiker och ett givet tillbehör till de flesta libanesiska rätter. Maklobe är också en stor favorit, magiskt gott! Jollof rice lagade min mamma ofta när jag var liten, älskar att servera rätten med friterade kokbananer. Som veganskt alternativ rekommenderar jag varmt mujadara och koshari, två matiga och smakrika risrätter.  För att komma till recept klickar du på namnet till varje rätt Persiskt ris […]

  • Leave a Reply

    åtta − tre =