Persiskt ris är vackert med sin saffransgula topping. Ett luftigt ris med en mycket speciell och god smak. Riset serveras med en klick smör och ett gott tillbehör, en gryta eller grillat. Knepet  för att få den rätta konsistensen och riktigt luftigt ris är att tvätta bort all stärkelse som finns i riset. Det är viktigt att välja ett basmatiris av bra kvalité för annars kan det lätt bli klibbigt ris. Ett steg för steg recept som visar hur du lyckas på bästa sätt.

Gör såhär:
Välj ett basmatiris av bra kvalité. Mät upp önskad rismängd i en rymlig skål, 1 dl ris är 1 portion. Tvätta ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna. Blötlägg sedan riset i ljummet vatten och låt stå i rumstempratur i minst 2 timmar, gärna över natten.

Sila av riset, tvätta försiktigt igen. Koka upp vatten, salt och några droppar citronsaft i en stor och rymlig gryta. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 min. Risetkornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten.Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris.

Lägg stekta potatisskivor (går att utesluta) i botten av en rymlig gryta. Lägg riset i grytan och forma det till ett “berg”. Gör sedan små gropar i riset (se bilderna i bildspelet), salta riset och häll på ca 2 dl hett vatten. Vattnet ska inte täcka riset, det räcker att det lägger sig på botten. Det ska bildas ånga i grytan. Klä kastrullocket med en ren kökshanduk och lägg på locket. Koka upp på medelhögvärme i ca 4 min och sänk temperaturen till låg värme. Låt tillagas långsamt i ca 15 min. Lyft sedan på grytlocket, släpp ut ånga och fluffa till riset med en gaffel.

Hetta upp ca 1 msk olja per 1 dl ris, låt bli ordentligt varmt och häll sedan över riset. Blanda ordentligt. Ha ett litet glas saffransvatten förberett, saffran som du har blandat med hett vatten och låtit stå i rumstemperatur i minst 1 timme. Värm upp vattnet på nytt och blanda med 1/4 av riset. Lägg upp det vita riset först och toppa sedan med saffransriset!

Tvätta torkad zereshk (berberibär) ordentligt, de kan innehålla sandkorn. Stek sedan i lite smör, krydda med lite socker och garnera riset.
Servera gärna med Djoje Kebab, recept finns HÄR!

Dessa två rissorter passar bra när man ska laga persiskt ris. De är mer “tåliga” och kan blötläggas i flera timmar utan att riset blir klibbigt. Du får fluffiga riskorn. De hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker. Skulle du ta ett vanligt ris så skulle du bara få gröt av det hela.
Dessa två rissorter passar bra när man ska laga persiskt ris. De är mer “tåliga” och kan blötläggas i flera timmar utan att riset blir klibbigt. Du får fluffiga riskorn. De hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker. Skulle du ta ett vanligt ris så skulle du bara få gröt av det hela.

r2r4
r5r7r9
r10r17r19
r22persiskt ris

Kopiera