Tips inför buffén
Är det dags för fest? Då är en buffé det bästa du kan duka fram för dina gäster. Det finns inget trevligare än en härlig buffé uppdukad med lite gott och blandat som man kan plocka fritt ifrån. Här kan man själv bestämma hur mycket man vill servera. Det jag brukar tänka på när jag komponerar ihop en buffé är att varje rätt ska komplettera den andra och att det finns en röd tråd i maten. Jag brukar utgå från ett tema som tex “libanesiskt”, “salladsbuffé”, “vegetariskt”, “mexikanskt” osv.
Less is more!
Sen tycker jag inte att man ska bara fokusera på att slänga upp hur mycket som helst på buffén och man känner att man stressar fram massa mat. Jag minns min allra första middagsbjudning och den gick inte alls så bra. Jag stressade ihjäl mig, gjorde alldeles för mycket mat och det mesta smakade inte riktigt som jag hade tänkt mig. Det var gott men inte supergott! Jag hade stressat fram maten och det märktes. Jag kunde inte heller njuta av mina gäster för att jag var helt slutkörd. När gästerna hade gått så kände jag mig lite besviken på mig själv. Jag bestämde mig att ändra taktik inför nästa middagsbjudning. Vad spelar det för roll om jag serverar en fullproppad buffé när hälften inte smakar lika gott som jag önskar mig. Varför inte bjuda på en tre-rätters middag där jag i lugn och ro kan fokusera på varje rätt ordentligt och se till att de smakar ljuvligt gott! Mina gäster njöt av maten, jag stressade inte lika mycket. Det kändes underbart. När jag började känna mig tryggare i köket och jobbade mer effektivt, planerade maten bättre så bestämde jag mig att börja våga med lite större middagsbjudningar och bufféer igen.
Planering är viktigast av allt
När man ska laga mat för många så är planering viktigt. Jag brukar sätta mig ner och planera min middagsbjudning i god tid. Jag skriver ner vad jag ska laga, skriver en inköpslista och ett körschema. Körschema underlättar oerhört mycket när man ska göra mycket mat. Jag brukar försöka räkna ut hur lång tid varje rätt tar så jag har koll på tiden. Jag följer mitt schema och bockar av så fort jag har gjort klart en grej. Det är bra om man kan förbereda maten i god tid, som tex röror som blir desto godare om de får gotta till sig i kylen, piroger som man kan frysa osv.
Kall mat
Kall mat är bäst att duka fram på en buffé, då kan man göra det mesta i god tid och även duka fram det utan att tänka på att man måste värma maten. Min favorit att duka fram på en buffé är en stor härlig salladsbuffé med massa gott och blandat som man kan plocka av. Det går alltid hem! Här kan du varva olika skålar och tallrikar med grönsaker, pasta, bönor, bröd, ost, kallskuret osv.
Tänk på alla din gäster
Glöm inte att kolla upp om några av dina gäster äter specialkost eller om de är har några allergier.
Här ser du tre olika bufféer som jag bjöd på när jag fick gäster med mycket gott och blandat. Festlig libanesisk buffé skrev jag som tips till nyår, men tipsen funkar lika bra på vilken buffé som helst.
Libanesisk buffé
Vegansk libanesisk buffé
Mellanöstern buffé med mat för både “allätare” och vegetarianer
Festlig libanesisk buffé
Smörgåstårta är alltid ett säkert kort som går hem hos de flesta och som man kan förbereda i god tid innan servering. Salladsbuffé är också en hit som man kan variera i det oändliga.
Smörgåstårta
Salladsbuffé
Lite gott och blandat som du kan komplettera din buffé med
Chilicheesesnurror
Tonfiskrulle
Focaccia
Bönsallad
Krämig gurksallad
Kraschad potatis
Grillade räkor med aioli
Hel laxsida med färskost
Smördegspiroger med fetaost
Smördegspirgoer med kyckling
Saftiga kycklingfileer som är lika goda att servera kalla som varma
Asiatiskt tema
Små vegetariska vårrullar
Stora vårrullar med färs och glasnudlar
Kycklingsatay eller vegetariska oumphsatay med jordnötssås serverad med vitkålssallad
Glasnudelsallad med räkor
Sushi
Nudlar
Grekiskt tema
Grekisk sallad med tsatsiki
Grekisk paj
Grekiska zucchinibiffar
Vitlöksbröd
Moussaka
Här är olika middagsbjudningar som jag har serverat när jag har haft gäster.
Indisk middagsbuffé
Mexikansk middagsbuffé
Barnvänlig buffé
Barnkalas
En stor grillfest är också trevligt att ha när man ska bjuda många på middag. Här får du många olika recept på kebab och tips på goda tillbehör till.
Recept på kebab och tips på tillbehör
En mix av Mellanöstern, persiskt och turkiskt
Turkiska linsbiffar
Pulled shawarma
Börek med fetaost och spenat
Börek med köttfärs
Ostrullar
Borekrullar med köttfärs
Tabouli
Persiska biffar
Persisk olivsallad
Salad olivie